Općina Novi Grad izdvaja 100.000 KM za podršku školama, Efendić sa direktorima škola potpisao sporazume

Općina Novi Grad Sarajevo i ove je godine iz budžeta izdvojila 100.000 KM za podršku osnovnim školama sa prostora Novog Grada.

Grant je uglavnom usmjeren na tekuće održavanje školskih objekata, proširenje kapaciteta produženog boravka, obnovu dotrajalih toaleta, sanaciju oštećenog krova, zamjenu elektroinstalacija i radijatora, te za opremanje kabineta i obnovu rasvjete i druge hitne intervencije.

Načelnik Općine Semir Efendić danas je sa predstavnicima 13 osnovnih škola potpisao sporazum o zajedničkoj saradnji na realizaciji navedenih projekata.

Ovom prilikom kazao je da je bila zamisao da se taj grant troši za pomoć nastavnom procesu, ali obzirom da su škole, nažalost u lošem stanju i da Ministarstvo kao titular tih škola ne vodi računa o tim objektima, najviše ovih sredstava ići će u sanaciju mokrih čvorova, sanaciju radijatora, rasvjete u školama i drugih projekata koji se tiču samog održavanja školskih objekata.

“Mi bi voljeli da možemo više pažnje posvetiti samom nastavnom procesu, onim projektima kojima nedostaju sredstva da bi se nastavni proces poboljšao i odvijao kvalitetnije. Međutim, imamo problem sa tekućim održavanjem, koje bi moralo biti obaveza Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo, koje nažalost ne izdvaja nikakva sredstva iz godine u godinu.

Ti zajednički dijelovi škola koji su u neprekidnoj upotrebi uglavnom su dotrajali i tu postoji puno problema. Mi i ovim putem pozivamo Ministarstvo da izdvoji sredstva u narednim godinama, to je njihova obaveza, kako bi se škole mogle održavati na adekvatan način, jer ih koristi veliki broj učenika svake godine.

Kapitalni projekti s naše strane nisu nikada došli u pitanje. Ne postoji godina da se ne radi nešto od većih kapitalnih projekata u našim školskim objektima, ali ipak je u pitanju 15 osnovnih škola i Općina ne bi mogla samostalno tehnički, ni finansijski, stalno finansirati tekuće održavanje.

To je ipak obaveza Ministarstva. Ministarstvo bi moralo planirati tekuće održavanje školskih objekata ne samo za Novi Grad, nego i za sve druge općine”, rekao je načelnik Efendić.

Ovaj vid podrške osnovnim školama, samo je jedan od brojnih projekata koje Općina Novi Grad provodi kada je u pitanju oblast obrazovanja, od stipendiranja učenika, podrške vannastavnim aktivnostima, škole planinarenja, plivanja i sl.

Obnova školskog toaleta i fiskulturne sale u školi “Mehmedalija Mak Dizdar”.

Direktorica OŠ ,“Mehmedalija Mak Dizdar” Samira Nukić istakla je da Općina iz godine u godinu izdvaja sredstva koja su im prijeko potrebna.

“Naša škola će konkretno obnoviti toalet, znamo sami kakva je higjensko – epidemiološka situacija i obnavljanje toaleta je u ovom trenutku jako važno. Ono što bih još željela da napomenem, je to da smo sretni što je Općina svojim budžetom također izdvojila sredstva od 80.000 KM za našu fiskulturnu salu. To naravno nije dovoljno da se svi radovi završe, ali nama u ovom trenutku jako puno znači i mi se zahvaljujemo”, naglasila je Nukić i dodala:

“Ovo što od lokalne zajednice dobijamo svake godine, mi smo jako zadovoljni i zahvalni, jer je to za dobrobit naše djece, u konačnici za njihov lakši, brži, bolji i kvalitetniji vaspitno – obrazovni proces”.

Sanacija krova škole “Meša Selimović”

Direktor osnovne škole “Meša Selimović”, Hamdo Radonja istakao je značaj podrške Općine Novi Grad školama. “Svake godine kontinuirano Općina Novi Grad pomaže osnovnim i srednjim školama na području općine. Taj novac ćemo iskoristiti za sanaciju krova koji je dotrajao. Škola je izgrađena 1981. godine i od tog perioda do sada nije vršena rekonstrukcija, a u poslijeratnom periodu je djelimično rađena rekonstrukcija, a evo zahvaljujući Općini Novi Grad mi smo nedavno stolariju promijenili, a sada ćemo sanirati i krov. Jedinu kontinuiranu pomoć imamo od ove Općine, što se tiče održavanja objekta i aktivnosti za poboljšanje sekcija unutar škole“, rekao je Radonja.

Općina će i u narednom periodu raditi na poboljšanju uslova rada u osnovnim školama, prije svega adaptaciji starog dijela škole “Umihana Čuvidina”.

Također, ove godine planirana je dogradnja i proširivanje škole “Behaudin Selmanović” za jedan dodatni broj učionica koje nedostaju ovoj školi.

U narednom periodu posvetit će se pažnja i školi “Avdo Smailović” koja je jedna od najbrojnijih u Bosni i Hercegovini sa više od 1.000 učenika, saopćila je Općina Novi Grad Sarajevo.