Općina Stari Grad predstavila pregled projekata ulaganja u školske ustanove

Značajna su sredstva prethodnih godina ulagana u obnovu i rekonstrukciju školskih objekata s ciljem ostvarivanja što boljih uslova za rad i boravak učenika i nastavnog osoblja, saopćila je Općina Stari Grad.

Urađene su sanacije, utopljavanja, izgradnja novih objekata i sportskih sala. U nastavku donosimo pregled najznačajnijih infrastrukturnih projekata na obrazovnim institucijama.

Osnovna škola “Mula Mustafa Bašeskija”

U ovoj školi je 2019. godine urađena rekonstrukcija grijanja, zamjena stolarije, sanacija krovne konstrukcije i postavljanja nove termoizolacije na tavanu.

Dvije godine prije toga sagrađena je nova sportska sala u OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”, koja je svečano otvorena u januaru, 2017. godine. Sala je opremljena sportskim mobilijarom i mrežama, a izgrađena je i kotlovnica za njeno zagrijavanje. Kompletnu investiciju, u iznosu od oko 750.000 KM finansirala je Općina Stari Grad. Pored nove sale, uređeno je i školsko dvorište, izgrađeno novo stepenište, te nadstrešnica.

Područna škola “Sedrenik”

Pred početak školske 2011./2012. godine otvorena je novoizgrađena područna osnovna škola “Sedrenik” u istoimenom starogradskom naselju.

Osnovna škola “Vrhbosna”

U februaru 2017. je svečano otvoreni novosagrađeni dio, tzv Lamela II koji je bio potpuno porušen u ratu. Kompletna investicija koštala je skoro pola miliona maraka.

 

Muzička akademija

U toku 2019. i 2020. godine izvršena je restauracija zgrade Muzičke akademije – nacionalnog spomenika iz 1882. godine. Uspješno je izvršena zamjena kompletne stolarije, te radovi utopljavanja, farbanja i potpune sanacije fasade, sanacija tavanskih prostorija, zamjena mašinskih instalacija, izgrađena nova kotlovnica, dimnjaci i paneli.

Osnovna škola “Saburina”

U osnovnoj školi “Saburina” 2019. godine uspješno je realizovan projekat “Povećanja energetske efikasnosti objekta”, a koji je dio projektne saradnje ambasada Slovačke, Japana, Poljske, Češke i Mađarske, uz učešće i Općine Stari Grad Sarajevo. Ugrađen je najmoderniji sistem grijanja putem električnih panela, izvršena je zamjena stolarije – postavljanje novih prozora i unutarnjih vrata na cijelom objektu, urađena je i rekonstrukcija toaleta, uz zamjenu vodovodnih instalacija na spratu i u prizemlju objekta, škola je dobila i rekonstruisanu biblioteku, te potpuno opremljeni i uređeni produženi boravak.

Osim toga, u OŠ “Saburina” je 2015.godine urađena rekonstrukcija starog oštećenog krova.

”Hamdija Kreševljaković”

Tokom 2017. godine izvršeno je utopljavanje zgrade ove škole uz ugradnju termoizolacione fasade, rekonstrukciju krova, te sistema grijanja. Općina Stari Grad je izdvojila sredstva za rekonstrukciju sanitarnih čvorova. Urađena je kompletna rekonstrukcija 14 kabina toaleta sa predulazima. Osim toga, u ovoj školi je tokom 2010. godine sanirano školsko igralište: proširen i uređen teren i izgrađen potporni zid.

“Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković”

Rekonstruisan je sistem grijanja u Osnovnoj školi “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković” u mjesnoj zajednici Hrid – Jarčedoli. U ovoj školi je rekonstruisana i fiskulturna sala koja je stradala u poplavama u maju, 2014. godine. Godine 2018. finansirana je i hitna sanacija krova na ulazu u školu.

“Edhem Mulabdić”

U oktobru 2019. godine je svečano otvorena sportska sala OŠ“Edhem Mulabdić”. Općina je izgradila modernu sportsku dvoranu sa pratećim prostorima: kabinetima, učionicama, svlačionicama, toaletima i prostorijama za sprave. Sala je dobila i novu opremu: golove, koševe, komplet za odbojku, strunjače i drugo. Projekat je koštao oko 1,5 miliona konvertibilnih maraka. Osim toga, finansirano je izmiještanje ulaza u područnu školu u naselju Širokača, koja pripada Osnovnoj školi “Edhem Mulabdić”. Finansiran je i projekat oblaganja kotlovnice u centralnom objektu osnovne škole “Edhem Mulabdić”.

Pored navedenog, napominjemo da su općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota Muminović i direktorica OŠ “Edhem Mulabdić” Amela Avdić nedavno potpisali sporazum o saradnji na utopljavanju objekta. Projekat je vrijedan 530.000 KM, a centralni objekat OŠ “Edhem Mulabdić”, trebao bi do kraja ove godine dobiti novu stolariju i grijanje.

Zavod “Mjedenica”

Objekti Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica” su “utopljeni” čime je realizovan projekat energetske efikasnosti u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi. Projekat je finansirala Evropska komanda američkih snaga, preko svog Ureda za saradnju u oblasti odbrane pri ambasadi SAD-a u BiH, sa iznosom od 500.000 dolara, posredstvom i na prijedlog Općine Stari Grad. Osim toga, Općina je 2018. godine izdvojila 21.000 KM za opremanje senzorne sobe Zavoda Mjedenica.

Osim toga, izgrađeno je i sportsko igralište za Zavod Mjedenica kao rezultat saradnje Fondacije “Asmir Begović” i Općine Stari Grad.

Srednja škola za poljoprivredu, prehranu, veterinu i uslužne djelatnosti

Rekonstruisan je limeni dio krova na Srednjoj školi za poljoprivredu, prehranu, veterinu i uslužne djelatnosti na Drveniji. Projekat rekonstrukcije limenog dijela krova, posredstvom Općine, finansirala je Turska vojna misija. Godine 2012. Općina je sa 3.800 KM finansirala sanaciju dijela fasade na ovoj školi. Krajem 2015. godine urađen je projekat nadogradnje obalnog zida uz rijeku Miljacku koji je koštao 12.000 maraka, a finansirali su ga u jednakim omjerima Općina Stari Grad Sarajevo i ova škola.

Srednja škola za tekstil

Općina Stari Grad sufinansirala je iznosom od 20.000 KM hitnu rekonstrukciju kotlovnice Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn.

Akademija nauka i umjetnosti BiH

Kako bi osigurali adekvatne uslove za rad u zgradi Akademije nauka i umjetnosti BiH, Općina Stari Grad je sufinansirala troškove sanacije oštećenog toplovoda u ovom objektu. Ranije je Općina Stari Grad finansirala i izradu Certifikata o energetskom utopljavanju objekta, te pomogla održavanje Svečane akademije povodom 65. godišnjice osnivanja Naučnog društva BiH i 50. godišnjice osnivanja Akademije, saopćila je Općina Stari Grad.