Paraolimpijske igre otvorene u Japanu, našu zemlju predstavlja 16 učesnika

Ceremonijom otvaranja u Tokiju danas su zvanično počele 16. Ljetne paraolimpijske igre na kojima će se za medalje boriti više od 4.400 sportista iz cijelog svijeta.

Bosnu i Hercegovinu predstavljat će 16 sportista. Reprezentaciju BiH u sjedećoj odbojci čine kapiten Sabahudin Delalić, Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Ermin Jusufović, Adnan Manko, Adnan Kešmer, Asim Medić, Nizam Čančar, Stevan Crnobrnja, Jasmin Brkić, Safet Alibašić i Mirzet Duran, a za medalju će se boriti i bacač kugle Dževad Pandžić, strijelci Zerina Skomorac i Ervin Bejdić, te stonoteniser Haris Eminović koji je nosio zastavu BiH na svečanosti otvaranja Igara.

Paraolimpijada je prvobitno trebala biti održana prošle godine, baš kao i nedavno završena Olimpijada, ali je odgođena zbog pandemije COVID-19. Tokio je danas postao prvi grad u svijetu koji je Paraolimpijadu ugostio dva puta, budući da je i 1964. godine bio domaćin ovog velikog sportskog događaja.

Domaćin Japan imat će najbrojniju delegaciju sportista – 254, što je dvostruko više nego 2016. u Rio de Janeiru.

Na Paraolimpijadi učestvuju sportisti iz 161 države i izbjeglički tim koji čine Alia Issa, Ibrahim Al Hussein, Anas Al Khalifa (Sirija), Shahrad Nasajpour (Iran), Abbas Karimi (Afganistan) i Parfait Hakizimana (Burundi).

Upravo su sportisti izbjegličkog tima prvi ušli na Nacionalni stadion u Tokiju na kojem je održano spektakularno otvorenje. Zastavu Afganistana na stadion je unio volonter s obzirom da sportisti iz te zemlje nisu mogli doći zbog trenutačne situacije. Paraolimpijadu u Tokiju zvanično je otvorio japanski car Naruhito, a zatvaranje Igara je najavljeno za 5. septembar.

Ceremonija je uljepšana bogatim zabavnim programom, paljenjem paraolimpijskog plamena i velikim vatrometom.

Ukupno će se 4.403 sportista, od kojih 2.550 muškaraca i 1.853 žene, takmičiti u 22 sporta i 23 discipline. Dosad su rekord su držale prošle Paraolimpijske igre, na kojima je učestvovalo 4,328 sportista.