Požari bjesne: U Jablanici ugroženi objekti, helikoptera još nema!

Požar na području Jablanice proširio se tokom prethodne noći te je ugrozio stambene objekte. Požarna se linija u nedjelju znatno približila naselju Donja Jablanica, pri čemu su i dalje ugroženi objekti na lokalitetu Komadinovo vrelo, potvrdio je za Patriju Enes Memić, direktor FUCZ-a.

„Toga smo se najviše bojali, jer požar ide s nepristupačnog terena, i postoji bojazan da ide prema Donjoj Jablanici i glavnoj cesti. Tu vrstu požara može gasiti helikopetr ili kanader. Znam da u Rajlovcu helikopteri samo čekaju odobrenje da polete, ali nažalost saglasnosti nema“, kazao je Memić.

FUCZ je poslao prema Vijeću ministara BiH zahtjev za tražanje međunarodne pomoći, ali povratnih informacija još uvijek nema. Čini se da je ostalo samo da se nadamo kiši.

Sinoć je nadljudskim naporima na platou Plase jedna požarna linija stavljena pod kontrolu, te je zaustavljeno napredovanje vatre u dubinu šumskog kompleksa endemske vrste bora – munike, saopćeno je iz Županijskog operativnog centra Civilne zaštite.

Aktivan je požar na području Stupišta i Derana u općini Stolac. Gori trava, visoko i nisko raslinje, a zbog nepristupačnosti terena i miniranog područja onemogućeno je gašenje. Iz Civilne zaštite navode kako je do sada zabilježeno tridesetak detonacija.

Na požarištu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo.

Na području Grada Mostara požar kod Bogodola ugašen je u 1 sat i 30 minuta iza ponoći, a od jutros aktivan je požar u Vitoši. Gori šuma trava i nisko rastinje.