Primili smo vakcinu AstraZeneca u Zetri: Pročitajte naša iskustva

Masovna vakcinacija u Zetri, odnosno otvoreni pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava, traje već nekoliko dana.

Vakcine koje su na raspolaganju građanima su proizvođača AstraZeneca, a kolektiv Sarajevske sehare otišao je po svoju dozu. U nastavku možete pročitati naša iskustva.

Izuzetno brzo vakcinisanje

Ono što nas je odmah iznenadilo, jer inače nismo navikli, jeste efikasnost. Bez gužve, bez čekanja, kao na fabričkoj traci.

Na samom ulazi u Zetru malo je osoba stajalo u redu, te je tu jedino čekanje koje smo imali, ali ne dugo. Vrlo brzo su skenirane naše zdravtsvene knjižice, te smo već za manje od pet minuta ušli u samu Zetru.

Tu nas dočekuje najveće iznenađenje. Obzirom da smo došli oko 17 sati skoro svaki punkt, od njih otprilike dvadesetak, je radio. Tako da smo odmah po ulasku u objekat proslijeđeni u slobodan punkt, gdje smo pristupili samom apliciranju vakcine. Dakle, vjerovali ili ne, sve je trajalo manje od pet minuta! Iako svi misle da mediji služe da nekoga “peru” mi moramo napisati afirmativan tekst obzirom da ono što smo mi zatekli je izuzetna organizovanost.

Dogovorili smo se da posebnu pažnju obratimo na higijenu, odnosno da li medicinski radnici koriste svu zaštitnu opremu. Po onome što smo vidjeli, imaju maske, koriste rukavice i dezinfekciona sredstva.

Nakon vakcinacije morali smo u čekaonicu na drugom dijelu sjediti deset minuta zbog mjera predostrožnosti. Nismo imali nikakvih nuspojava, kao i niko ko je sjedio tu, a bilo je dosta sugrađana, pa smo napustili Zetru. Opet napominjemo jer nas je fasciniralo, sam proces vakcinacije trajao je manje od pet minuta!

Prva noć pakao

U prvih nekoliko sati nisu se javile nikakve reakcije, ali već nakon nekoliko sati javili su se prvi bolovi u zglobovima i leđima.

Ono što je naša zamjerka je to da nas niko nije napomenuo na “teške” reakcije na AstruZenecu koje razvijaju mlađe osobe. Starije osobe razvijaju lakše ili nikakve reakcije.

U mom (autorovom) slučaju sve se počelo dešavati oko pola 12 navečer, kada su se ti mali bolovi i ošamućenost počeli javljati. Otišao sam na spavanje misleći da me umor savladava.

Već oko 3 sata izjutra javila se temperatura, i to ne bilo kakva, već 40 stepeni. Možda se ona javila i dok sam bio budan, ali nisam obratio pažnju na nju.

Temperatura je bila takva da nisam apsolutno mogao ustati da uzmem vode ili lijek, a ovako pametan, nisam se spremio na moguće reakcije tako da mi u blizini nije bio nikakav antipiretik. Čitavu agoniju sa tako visokom temperaturom preživljavao sam umotavajući se u jorgan i tražeći pravu pozu. Odjednom je i mjesto uboda vakcine počelo da boli, kao i leđa i zglobovi sve jače…

Oko pola 6 ujutru smogao sam snage da ustanem i uzmem Brufen i pozovem hitnu, obzirom da nisam znao zašto ovako teška reakcija. Tu su mi prvi put rekli da je to sasvim normalno za mladu osobu.

Drugi put sam zvao Covid centar oko 11 sati, tu su mi drugi put rekli da je to sasvim normalno, te da se takvi simptomi zadrže od jednog do tri dana.

Simptomi potrajali i drugi dan

Kao što ste mogli i vidjeti dan ranije, vrlo malo smo radili, obzirom da smo svi razvili “teže” reakcije, svi smo imali visoku temperaturu koja se produžila na još jedan dan.

Čitav dan temperatura nije spadala na ispod 38 stepeni, a posljednja groznica koju sam ja (autor) imao bila je navečer pred spavanje. Tu je temperatura ponovo bila iznad 40 stepeni.

I kao što su mi u hitnoj, Covid centru, kao i prijatelji koji su se ranije vakcinisali rekli nakon toga sam bio “kao nov”.

Danas je već dan bez temperature i simptoma.

Bitno je napomenuti da smo za visoku temperaturu koristili malo jače antipiretike i analgetike poput Brufena, a onda Paracetamol, te da smo dosta radili na imunitetima uzimajući C vitamin, kao i Aspirin Protect za slučaj zgrušavanja krvi.

Obzirom da sam osoba koja je vidjela najteži oblik koronavirusa, osjetila smrt koronavirusa jer mi je majka u pet dana u novembru na rukama umrla, osoba sam koja i zagovara vakcinaciju. Pored toga sam i osoba koja je dijelom medicinski obrazovana te shvata značaj vakcina.

Ukoliko je cijena da ovo “sranje” već jednom završi savjetujemo svima da dođu po svoju dozu vakcine i osiguraju nas sve da ne dođe do ponovnog “lockdown-a” i ponovnog velikog broja novozaraženih osoba i smrtnih ishoda.