Rast broja zaraženih, pad postotka porodičnih klastera: U Kantonu Sarajevo 59 novih slučajeva zaraze

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 59 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nakon laboratorijskog testiranja 841 uzorka, saopštavaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 27 naših sugrađana. Nije bilo smrtnih slučajeva.

Od ukupnog broja novozaraženih osoba, njih 24 (40,67 posto) pripada porodičnim klasterima ili su bili u kontaktu sa ranije zaraženim osobama, te su u samoizolaciji.

Trenutno je na bolničkom liječenju 48 pacijenata, od kojih 33 ima akutnu infekciju, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu na liječenju su 24 pacijenta, a isto toliko pacijenata liječi se i u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš“. Tri pacijenta su na respiratoru, dok ih pet koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 243 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 1.037 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.486 osoba zaraženih koronavirusom i 51.950 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 35, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 57.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 175 pacijenata, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje u Opću bolnicu.

Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su 273 PCR brisa. Covid-pozivni centar zabilježio je 41 poziv, a obavljeno je i 56 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.