Ročište u predmetu “Dženan Memić”: Optuženi fotografisali novinare ispred Suda

U Sudu Bosne i Hercegovine u toku je ročište Zijadu Mutapu, Alisi Ramić, Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću po optužnici Tužilaštva BiH u predmetu “Dženan Memić”.

Uoči samog ročišta optuženi su imali i pratnju, a pojedini od njih su fotografisali svojim telefonima okupljene novinarske ekipe ispred Suda BiH.

Uoči samog ročišta, otac Dženana Memića, Muriz, rekao je za N1 kako očekuje da se optuženima odredi pritvor danas.

Ovo će danas trajati dugo, nisu zaslužili da ostanu na slobodi. Alisa i njen tata ne mogu slobodno da šetaju vani”, kazao je Muriz Memić.

Ponovo je postavio pitanje glavnoj kantonalnoj tužiteljici Sabini Sarajlija i Alisi Mutap Ramić da kažu “ko je ubio Dženana”.

Tadić smijenjena zbog slučaja Memić

Inače, Memić je komentarisao i suspenziju glavne bh. tužiteljice Gordane Tadić, za koju tvrdi da se želi skloniti, ne zbog slučaja “Respiratori” i “Mehmedagić”, već zbog Dženana Memića.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 9. jula. protiv Mutapa, Ramić, Dupovca, Barića i Ožegovića, koji se terete za krivična djela Organizirani kriminal, Protuzakonito posredovanje, Pomoć počinitelju nakon učinjenog kaznenog djela, Spečavanje dokazivanja i Davanje lažnog iskaza.

Optuženi se terete da su, u periodu od 8. februara 2016. godine, pa nadalje, pristupili skupini za organizirani kriminal, formiranoj od strane Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić sin Muriza, rođen 1994. godine, zadobio teške tjelesne ozlijede opasne po život dana 08.02.2016.godine u Velikoj Aleji, općina Ilidža usljed kojih ozlijeda je 15.02.2016. godine preminuo u Kliničkom centru Sarajevo, navodi se u optužnici u koju je Sud BiH potvrdio 21. jula.

Podsjetimo, Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine izrekao je oslobađajuću presudu Ljubi i Bekriji Seferović u predmetu “Dženan Memić” 27. jula ove godine. Teretili su se da su “izazvali saobraćajnu nesreću kojoj je Dženan stradao”. Nakon više od pet godina, sudovi nisu mogli van razumne sumnje utvrditi da se dogodila saobraćajna nesreća, kako je Tužilaštvo KS tvrdilo. Porodica Memić od početka tvrdi da je Dženan ubijen.