Sarajevo: Dva nova vrtića u općini Novi Grad

Općina Novi Grad Sarajevo bogatija je za dva vrtića, na Alipašinom Polju i u sklopu škole “Umihana Čuvidina” u Boljakovom Potoku.

Na radost brojnih mališana i njihovih roditelja, od srijede 1. septembra počinju sa radom dva nova vrtića u općini Novi Grad Sarajevo, vrtić “Vjeverica” u A fazi Alipašinog Polja, čija su rekonstrukcija i opremanje završeni početkom marta ove godine, i novo obdanište u sklopu škole “Umihana Čuvidina” u naselju Boljakov Potok, saopćila je Općina Novi Grad.

Obdanište “Vjeverica” otvara vrata za oko 200 mališana, koji će biti raspoređeni u devet odgojnih grupa.

Rekonstrukcija i obnova obdaništa koštale su 2,1 milion KM.

Planirano je da bude jedno od najboljih obdaništa u Kantonu Sarajevo i šire, sa odličnim uslovima za boravak djece.

Nalazi se u dijelu naselja Alipašino Polje sa dosta zelenila i dječijim igralištima.

Vrtić je postojao u prijeratnim godinama, ali se nakon rata nije koristio jer je bio potpuno uništen.

Njegova obnova trajala je dugo, a aktivnosti u vezi s njom vodila je Općina Novi Grad Sarajevo, dok je Ministarstvo obrazovanja finansijski podržalo realizaciju projekta.

Obnovljeni vrtić dat je na upotrebu JU “Djeca Sarajeva” 1. marta ove godine, na Dan nezavisnosti BiH.

Dječija graja i u obdaništu u sklopu škole “Umihana Čuvidina”

U srijedu će svoje kapije otvoriti i novoizgrađeno obdanište u sklopu škole “Umihana Čuvidina”, u kojem će svoja prva znanja i utiske o maloj školi sticati oko 100 djevojčica i dječaka.

Obdanište je izgrađeno u sklopu objekta sportske dvorane, gdje su izgrađene i nove školske prostorije, ambulanta, fitness centar i drugi prateći sadržaji.

Obdanište je Javnoj ustanovi “Djeca Sarajeva” dato na upotrebu 16. decembra, na Dan Općine Novi Grad, prilikom svečanog otvaranja objekta sportske dvorane sa svim sadržajima.

U izgradnju tog objekta Općina Novi Grad je samostalno krenula 2018. godine, a izgradnja je trajala oko dvije i po godine.

U njegovu izgradnju uloženo je 6,5 miliona KM, od čega je Općina izdvojila 5,2 miliona KM, dok je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS izdvojilo 1,3 miliona KM.

Stavljanjem u funkciju još dva vrtića u Novom Gradu značajno će se roditeljima olakšati svakodnevni život, a mališani će dobiti ugodan prostor za boravak i igru.