Savjeti kako zavoljeti svoje tijelo

Svaki dan odvojite vremena za zapisivanje svega što pomislite o svojem tijelu jer bi vam to moglo pomoći shvatiti da možda morate biti ljubazniji prema njemu i više ga poštovati.

Bez obzira odakle dolazite, ko ste ili kako vam tijelo izgleda, samopouzdanje vezano za vlastito tijelo može biti izazov. To se zna događati zato što nikad nismo naučili kako postati samopouzdani. Čak se i taj izraz ‘tjelesno samopouzdanje’ ponekad može činiti kao nešto što izaziva sram iznutra ukoliko se trenutno ne osjećamo samopouzdano ili ne razumijemo kako osjećati samopouzdanje vezano za tijelo” kaže Rachel Wright, psihoterapeutkinja, seksualna pedagoginja i stručnjakinja za mentalno zdravlje iz SAD-a.

“Reći ću vam iskreno, ne morate se sramiti ako se borite da zavolite svoje tijelo. Važno je da shvatite kako ste vi svoje tijelo i zaslužujete svoju ljubav, i to ljubav prema cijelom sebi, ne samo jednom dijelu “, dodala je.

“Vjerovatno vam ne moram posebno naglašavati da je većina tijela, koja se pojavljuju u medijima, nevjerojatno nerealna. Pogled na njih stvara nemoguće standarde. Kao žena, odrasla sam gledajući vitke, visoke, prsate žene kao ‘standard’ ljepote u oglasima, filmovima, TV emisijama, pornografiji “, kaže Rachel.

Važno je, kaže, uskladiti se s tijelom.

“Slušanje tijela sugerira kako tijelo uspostavlja očitu povezanost s našim mozgom kad mu nešto treba. Usklađenost je dublji i brižniji osjećaj”, rekla je pa otkrila nekoliko trikova kako uspostaviti kvalitetniju usklađenost sa svojim tijelom, kako ga prihvatiti i zavoljeti.

Napišite ljubavno pismo svojem tijelu

” Ako vam se ovo čini teško, počnite s osnovama kao što su: ‘Hvala što si me podsjetio da jedem’, ‘Hvala što si mi rekao da sam umorna’, ‘Hvala što si mi razgradio hranu’, ‘Hvala što si mi omogućio kretati se i razgovarati’. Neka u početku bude jednostavno. Pozitivan razgovor o sebi je dobra praksa”,  savjetuje ova psihoterapeutkinja.

Provedite vrijeme gledajući se u ogledalo

“Često se gledamo u ogledalo kad se osjećamo spremni za to, ali pokušajte se gledati češće i sa što manje osuđivanja. Bit će teško, znam. Gledajte se i birajte ono što volite na sebi, odatle krenite. Kasnije će biti lakše”,  dodala je.

Pričajte o nesigurnostima

“Razgovarajte s nekim o nesigurnostima koje osjećate vezano za svoje tijelo. To vam vjerojatno zvuči vrlo teško i ranjivo (i jest tako), ali pomaže kad se te stvari izgovore naglas. Što ih duže držimo u sebi, duže stvaraju sram u nama. Pustite ih van, pomoći će “, kaže.

Zapisujte misli o svojem tijelu

“Svaki dan odvojite vremena za zapisivanje svega što pomislite o tijelu. To bi vam moglo pomoći shvatiti da možda morate biti ljubazniji prema vlastitom tijelu i više ga poštovati”,   savjetuje Rachel Wright, prenosi 24 sata.