Tuka nosio bh. zastavu na zatvaranju OI, BiH i Crna Gora jedine u regionu bez medalje

Svečanom ceremonijom u Tokiju zatvorene su 32. Ljetne olimpijske igre, a zastavu Bosne i Hercegovine na zatvaranju u prijestolnici Japana nosio je najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka.

Olimpijske igre u Tokiju trajale su 16 dana, a održavale su se u specijalnim uvjetima zbog pandemije korona virusa.

“Proglašavam 32. ljetne olimpijske igre zatvorenim”, riječi su kojima je predsjednik MOK-a Thomas Bach zatvorio Olimpijske igre u Tokiju.

U svečanom defileu je učestovalo 205 delegacija, a tradicionalno ih je predvodila delegacija Grčke, dok je posljednja bila delegacija organizatora – Japan.

Čak 39 zlata otišlo u Sjedinjene Američke Države, a uz to su Amerikanci i Amerikane osvojili i 41 srebra i 33 bronze. Kina je druga prema broju osvojenih medalja sa 38 zlata, 32 srebra i 18 bronzi. Treći je Japan sa 27 zlata, 14 srebara i 17 bronzi.

Od zemalja iz regiona medalje nisu osvojel samo BiH i Crna Gora, dok je Hrvatska najuspješnija Hrvatska sa 3 zlata, 3 srebra i 2 bronze. Srbija je na drugom mjestu (3 zlata, 1 srebro, 5 bronzi), a potom slijede Slovenija (3 zlata, 1 srebro, 1 bronza), Kosovo (2 zlata) i Sjeverna Makedonija (1 srebro).

Ssedam sportista Bosne i Hercegovine su u Tokiju ostvarili najbolje rezultate u historiji Bosne i Hercegovine.

Taekwondoista Nedžad Husić je zauzeo 5. mjesto u kategoriji do 68 kilograma, Amel Tuka 6. mjesto u utrci na 800 metara, Larisa Cerić 9. mjesto u džudou u kategoriji preko 78 kilograma, a Mesud Pezer je bio 11. u bacanju kugle.

Mlada plivačica Lana Pudar je bila 19. na 100 metara leptir, a njen kolega Emir Muratović 42. na 50 metara slobodno i 45. na 100 metara slobodno. Najslabiji rezultat iz bh. olimpijskog tabora ostvarila je streljačica Tatjana Đekanović koja je zauzela 47. mjesto od 50 takmičarki u disciplini zračna puška 10 metara.