U Općini Stari Grad podijeljen školski pribor za prvačiće iz višečlanih porodica

Uposlenici Službe za obrazovanje, kulturu i sport, po nalogu općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, posjetili su danas 50 starogradskih prvačića iz višečlanih porodica, te im uručili ruksake i školski pribor, saopćeno je iz Opštine Stari Grad.

“U saradnji sa osnovnim školama iz naše općine dobili smo informacije o porodicama koje imaju veći broj djece, kao i porodicama koje su u težoj materijalnoj situaciji i mališanima bez jednog ili oba roditelja. Prema nalogu općinskog načelnika danas smo obišli te porodice i uručili budućim školarcima ruksake sa školskim priborom, sveske, olovke, bojice, pernice i ostalo”, pojasnila je Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport prilikom obilaska prvačića u njihovim domovima.

U ulici Močila (MZ Hrid-Jarčedoli) posjetili su i obradovali sestre bliznakinje Eminu i Berinu Ligata.

One će za dva dana po prvi put sjesti u školske klupe OŠ “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković”.

“Radujemo se odlasku u školu, upoznavanju novih prijatelja, a najviše volimo crtati”, kazale su nam sestre Ligata.

Ruksaku i školskom priboru obradovala se i Fatima Pupović iz Trčivoda.

“Baš mi se sviđa novi ruksak i što sam dobila za školu. Hvala mnogo!”, rekla je Fatima.

Razgovaralo se i sa direktorima osnovnih škola na Hridu i Bistriku.

Direktorica OŠ “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković” na Hridu Emina Hrnjić kazala je da je u ovu školu upisano 25 prvačića.

“Sve je spremno za početak nove školske godine. U planu je priredba i svečani prijem naših novih učenika. Ovisno o vremenskim uslovima, priredba će se održati u školskom dvorištu ili u sportskoj sali”, pojasnila je direktorica Hrnjić.

OŠ “Edhem Mulabdić” na Bistriku bit će bogatija za skoro 50 novih učenika.

Direktorica ove škole Amela Avdić izrazila je zahvalnost Općini Stari Grad i načelniku Ibrahimu Hadžibajriću na višegodišnjoj podršci.

“Općina je oduvijek pokazivala senzibilitet prema učenicima i nama, osoblju, i to za sve što je bilo potrebno i za šta smo se obraćali. Pogledajte samo novu sportsku salu koju smo dobili 2019. godine. Ubrzo se priprema i projekat ‘utopljavanja’ zgrade škole što je sjajno!”, naglasila je direktorica Avdić