U Tužilaštvu KS saslušan Semir Efendić zbog afere “Asim Sarajlić”

Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad i predsjednik Stranke za BiH saslušan je nedavno u svojstvu svjedoka u Tužilaštvu KS u istrazi u slučaju “Asim Sarajlić” u vezi s objavom audiosnimka u kojem je glavni akter Sarajlić, tadašnji potpredsjednik SDA i jedan od prvih saradnika Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA.

Kako Patria saznaje, Efendić se u Tužilaštvu KS zadržao nekoliko sati otkrivajući detalje kako je nastao snimak koji je 28. februara 2020. godine javno objavljen.

Tužilaštvo KS vodi istragu protiv tri osobe. Sarajlić je odmah nakon objave snimka podnio ostavku na sve stranačke dužnosti čime je priznao autentičnost snimka i radnji koje se mogu čuti na snimku.

Sarajlić obećava posao u ministarstvima gdje će biti kadrovi SDA pokazujući time kolike su mu ovlasti unutar SDA.

Na objavljenom dijelu audiosnimka koji traje desetak minuta čuje se kako je Sarajlić osmislio operaciju “završavanja glasova delegata” za izbor predsjednika KO SDA Sarajevo.

Zbog sadržaja tog snimka, SDA je bila prinuđena noć uoči sjednice Skupštine KS 3. marta 2020. godine, na kojoj je potvrđena nova Vlada KS, promijeniti dva ministra.

To je zahtijevao tadašnji član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara i zastupnik u Skupštini KS kako bi podržao tu vladu.

Čampara je bio 18. glas i SDA nije imala izbora. Umjesto dva već pripremljena ministra (Emira Hadžihafizbegovića i Senada Hasanspahića) čija je imena kompromitirao Sarajlić, predloženi su Kenan Alikadić (kultura i sport) i Hajrudin Grabovica (boračka pitanja).

Čampara je tada glasao za Vladu, ali je nastavio tražiti Sarajlićevu odgovornost, očitovanje SDA i njenog rukovodstva o procesu izbora čelnika KO SDA Sarajevo kao i ponavljanje izbora za predsjednika.

Takvom Čamparinom zahtjevu nije udovoljeno. Nakon što iz SDA nije bilo pomaka, a vrh stranke je podržao Sarajlića, Čampara je napustio SDA.

Sarajlić na snimku ne samo da otkriva kako je glavni režiser prljavih procesa, kupovine i trgovine glasovima, već i koga je uključio u te svoje radnje.

Tako je sa prvim čovjekom OSA-e Osmanom Mehmedagićem završavao glasove za Abdulaha Skaku za gradonačelnika, a sve je odobravao predsjednik SDA Bakir Izetbegović kojeg i Sarajlić spominje na snimku “uključio se i Bakir“.

Nakon izbijanja afere “Asim” u njegovu zaštitu stao je upravo Izetbegović. U jednoj od svojih izjava kazao je da “će biti afera i korupcije”, ali da će se stvari rješavati.

Iako je Izetbegović kazao da je “Sarajlić ugasio svoju karijeru“, on je i dalje delegat u Domu naroda PS BiH, a savjetuje Izetbegovića i u nekim drugim poslovima.

Izetbegović je i na godišnjicu genocida u Srebrenici 11. jula u Potočare stigao u pratnji Asima Sarajlića i njegovog učenika i nasljednika Sedina Kahrimana, direktora BH Telecoma.

Sarajliću se već sudi za trgovinu utjecajem u vezi zapošljavanja u javna preduzeća.

Sudski proces traje već godinama, a Sarajlića bi mogla stići i druga optužnica.

Sarajlić je jedno od imena koje se veže i za aferu “Respiratori”. On je dao signal Fikretu Hodžiću da se javi premijeru Fadilu Novaliću oko nabavke respiratora.

Kada su novinari pitali Sarajlića za SMS poruke koje su iščitane na Sudu BiH, šeretski je rekao: “Ima raznih Asima”. Sarajlić je novčano kažnjen jer nije sarađivao sa Tužilaštvom BiH u ovom slučaju.

Prije nekoliko dana Efendić je za N1 kazao da mu je drago što više nije u SDA gdje se na ovakav način “završavaju poslovi”.

Govorio je o izjavama presjednika SDA Bakira Izetbegovića da u ovom slučaju treba procesuirati one koji su snimali:

“Stav gospodina Izetbegovića od početka je – da nije problem sve ono što smo mi čuli na snimku nego da je problem što ja to nisam odnio u stranku već sam u interesu javnosti objavio. Gospodin Izetbegović vjerovatno još nije prežalio prvog do sebe. Vidim da je već započeo kampanju za Predsjedništvo BiH pa bi mu bilo lakše organizovati da je tu pri ruci Sarajlić. Iako vjerujem da je on tu negdje u blizini”, kazao je Efendić, javlja agencija Patria.