Upotreba tamnog načina na mobitelu potencijalno štedi bateriju, ali ne uvijek značajno

Sigurno ste svi već čuli da korištenje tamnog načina rada na mobitelu može produžiti trajanje baterije.

Prema istraživačima sa Univerziteta Purdue, produženje trajanja baterije nije toliko veliko kao što smo mislili. Osim toga, čista crna pozadina ne donosi mnogo prednosti u odnosu na tamno sivu pozadinu koja se nalazi u većini aplikacija kada je omogućen tamni način rada.

Studija je otkrila da omogućavanje tamnog moda ne daje veće dobitke u pogledu trajanja baterije, ako ne gledate iz posebnih scenarija. Najveće povećanje u trajanju baterije zabilježeno je pri prelasku iz light načina rada pri punoj osvijetljenosti u tamni način rada.

U studiji Purdue (putem Android Authority-a), istraživači su posmatrali potrošnju energije u tamnom načinu rada iz šest različitih aplikacija. Kalkulator, Google kalendar, Google karte, Google vijesti, Google Phone i YouTube su testirani na Pixel 2, Moto Z3, Pixel 4 i Pixel 5 – svi mobiteli s OLED zaslonima.

Istraživači su testirali potrošnju energije pri pokretanju svake od ovih aplikacija u tamnom načinu rada 60 sekundi. Također, istraživači su objasnili da su izgradili skup alata za precizno mjerenje potrošnje energije u pikselima, prenosi Xda-developers.

S oko 30%-50% osvijetljenosti, istraživači su otkrili da je prelaskom iz svijetlog u tamni način rada, u prosjeku ušteđeno samo između 3% i 9% energije. Međutim, prebacivanje sa 100% osvijetljenosti može uštedjeti u prosjeku 47% energije baterije.

Bilo je i drugih zanimljivih otkrića, uključujući to da upotreba aplikacije Google Vijesti u light modu pri 20% osvijetljenosti na Pixel 5 mobitelu troši istu količinu energije kao i kad je mobitel pri 50% osvijetljenosti u tamnom načinu rada. Studija također spominje da detalji o potrošnji baterije Androida ne uzimaju u obzir tamni način rada pa je tim razvio alat pod nazivom “Android Battery+” koji ima tu funkciju. Istraživači žele Android Battery+ dodati u AOSP (Android Open Source Project).