Vedran Bosnić: Vjerujem u naše momke, Musa bi mogao igrati u kvalifikacijama

Selektor muške košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Vedran Bosnić nakon žrijeba za Mundobasket 2023. stava je da se selekcija BiH našla u veoma kvalitetnoj grupi, ali da će končani poredak zavisiti i odrostera svih reprezenatcija.

Ja mislim da smo dobili kvalitetnu grupu jer sve tri reprezenatcije igraće Evropsko prvenstvo sljedeće godine. Teško je reći u kakvim rosterima će biti u novembru i februraru. Početkom jula vjerovatno će igrati i neki NBA igrači. Mi treba da se fokusiramo na sebe i zdravlje igrača. Da budemo u dobroj formi i da nam igrači igraju u klubovima”, kazao je Bosnić.

Selektor reprezentacije ističe da Džanan Musa definitivno mogao igrati za reprezentaciju u ovim kvalifikacijama, ali za Jusufa Nurkića Bosnić još uvijek nema konkrentih infromacija.

Kao što znate NBA igrači ne mogu igrati u novembru i februaru. Vidjećemo kako će to biti početkom juna. Musa sada igra u Španiji. On bi mogao da igra za reprezenatciju. Njegov klub ne igra Euroligu, jer igrači Eurolige neće moći igrati. Taj dio je pozitivan. Teško je reći kakve će ekipe imati Litavnija, Češka i Bugarska. Napravićemo dobar skauting njegovih ekipa A i B, i maksimalno se potruditi da ih pobijedimo”, tvrdi selektor reprezentacije BiH.

Šef stručnog štaba reprezentacije BiH poručuje da jedva čeka da ponovi vide i publike u dvoranama na domaćim utakmicama.

Imamo sjajnu podršku od Mirze Teletovića od čitavog saveza, navijača i medija. Mislim da su svi prepoznali timski rad koji imamo sada. Možda su ovi momci imaju malo manje kvaliteta igrači od igrača koji su nekada ranije igrali za reprezentaciju. Mi smo uvijek imali jaku reprezentaciju sa mnogo dobrih individualaca. Ali možda je ovo pokazatelj da timska košarka i duh mogu pomoći mnogo. Ja vjerujem u ove momke jako. Moramo nastaviti gdje smo stali. neće biti lako. Igramo protiv jakih reprezentacija“, dodaje.

Bosnić naglašava da Zmajevi moraju sve utakmice kvalifikacija za SP dobro iskorititi za Eurobasket koji slijedi naredne godine, kako bi znao na koje igrače može računati na Evropskom prvenstvu sljedeće godine u Njemačkoj, prenosi N1.