Video/ Pojavio se snimak kako Denis Prcić o Nelsonu: On nikad ne bi mogao biti ambasador u Saudijskoj Arabiji

Do kraja ovog mjeseca trebala bi biti podignuta optužnica protiv Denisa Prcića, Osmana Mehmedagića, Melise Belkić-Mujkanović i Emira Mujkanovića, a u vezi izdavanja sporne diplome direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

Dosadašnja istraga Tužilaštva BiH pokazala je da je Mehmedagićevo ime naknadno upisano u matične knjige, da su listovi kidani i naknadno lijepljeni, kao i da nema dokaza da je Mehmedagić bio student AU u BiH.

Njemu je diploma navodno izdata 2013. godine, a prvi put je Mehmedagić tu diplomu priložio u julu 2020. godine nakon što mu je poništena diploma Fakulteta za poslovne studije u Banja Luci. On je Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA-e dostavio tu diplomu i proglasio je tajnim dokumentom.

Vlasnik i osnivač Američkog univerziteta u BiH je Denis Prcić koji se nalazi u kućnom pritvoru. Prcić ne želi otkriti gdje se nalazi sakrivena dokumentacija, a svi procesi na AU u BiH su zaustavljeni. Brojni studenti su ostali bez diploma koji su Tužilaštvu KS i Tužilaštvu TK prijavili Prcića.

Ispitane su stotine svjedoka, a ono o čemu se godinama pisalo sada tek izlazi na površinu. AU u BiH u Kantonu Sarajevo radio je bez dozvole za rad, upisivao studente, držao nastavu, angažirao profesore, potpisivao sporazume sa brojnim institucijama uz podršku Ambasade SAD.

Iako je iz Ambasade SAD u oktobru 2020. godine za Patriju rečeno da je “Američki univerzitet u BiH privatna obrazovna ustanova koja nije povezana sa Ambasadom SAD“, postoje jasni dokazi da je bilo određenih konekcija bivših ambasadora SAD u BiH sa ovim privatnim univerzitetom.

Danas se na You Tubeu pojavio audiosnimak Prcićevog govora studentima AU u BiH iz februara 2020. godine. Snimak je nastao u prostorijama AU u BiH u BKC Tuzla.

Na snimku koji je objavljen, a čiju je autentičnost potvrdilo Tužilaštvo BiH, Prcić govori o Sjedinjenim Američkim Državama odnosno da u zadnjih 25 godina nije bilo ozbiljnih investicija u BiH, da nisu pravili fabrike. Također Prcić je studentima govorio i o aktuelnom ambasadoru Ericu Nelsonu navodeći da on ne bi mogao biti ambasador u Saudijskoj Arabiji.

Hajde ‘gej paradu’ pokrenite u Saudijskoj Arabiji. O kaže vi niste demokrate. Ljudi gledaju da ćeliju kod kuće, roditelje, djecu da razniju, da vam ćeliju, jezgro razniju“, naveo je Prcić.

Također na snimku se mogu vidjeti novinski tekstovi o posjetama i predavanjima američkih ambasadora studentima AU u BiH, kao i sa ceremonija dodjele diploma. Pa je tako bivša ambasadorica Maureen Cormack obraćala se na ceremoniji dodjele diploma, Patrick Moon također bio gost, bivši ambasador Clifford Bond koji je bio i potpredsjednik za međunarodne odnose pri AU u BiH, bivši ambasador Charles English je posjećivao AU u BiH.