Vlada FBiH prebacila pare Binasu, isplata plata neizvjesna zbog ranije pozajmice

Direktor Binasa Enes Memić jutros se opet nije pojavio pred radnicima koji su u štrajku.

Velika grupa radnika primorala je njegove pomoćnice da se obrate radnicima kojima je jučer iz Vlade FBiH obećana isplata jedne plaće.

Mi smo od njih tražili da podnesu ostavke. Rekle su da će se pismeno očitovati, ali ne vjerujemo da će se to desiti. Tražili smo da pozovu predsjednika Nadzornog odbora da se pojavi u fabrici, ali on je to odbio, a nama je preneseno kako je rekao da je sa svim upoznata potpredsjednica FBiH“, kazali su radnici.

Prema saznanjima Patrije novac od Vlade FBiH legao je na račun Binasa, ali je isplata plaće ipak neizvjesna. Navodno novac je odmah prebačen na račun Igmana iz Konjica od kojeg je ranije posuđen novac za posljednju isplaćenu plaću.

Koliko smo mi informisani potpisan je takav sporazum uz osiguranje po kojem se automatski sav priliv novca na račun prebacuje Igmanu do izmirenja pozajmice. Navodno sada opet mole Igman da nam posudi novac za obećanu plaću“, rekli su nam radnici.

Ranije je za Patriju resorni ministar Nermin Džindić istakao da problem u Binasu nije veliki iako radnici tvrde da se mjesecima ne pale mašine.

Prema planu Vlade FBiH u narednih 10 dana trebale bi biti isplaćene dvije zaostale plaće, a još dvije u septembru.

Ministar je navodno za smjenu direktora, ali ga na poziciji čuva SDA. Radnici se boje da iza svega ne stoji plan čelnih ljudi FBiH da preko Binasa nastave ostvarivati svoje privatne interese u namjenskoj industriji.

Tvrde da su ranije osujetili pln prema kojem bi Vlada FBiH izgubila većinski paket dionica u ovoj fabrici, te se boje da se to sada pokušava realizovati izazivanje krize u poslovanju.