Započela akcija deratizacije i deviperacije površina u Starom Gradu

Akcija deratizacije i deviperacije površina u Starom Gradu započeta je jutros, a zbog velikog broja zahtjeva građana koji su prijavili pojavu glodara na brojnim lokacijama, saopćila je Općina Stari Grad.

Također, deratizacija nadležnog Ministarstva zdravstva KS u maju ove godine pokazala se nedovoljnom i nije rađena u koordinaciji sa Općinom Stari Grad, kaže se u saopćenju.

Deviperacija se radi zbog pojave zmija na određenim lokacijama, te će se na ovaj način izvršiti njihovo izmiještanje.

Aktivnosti se realizuju putem Službe civilne zaštite, a jutros su ovi radovi izvedeni u mjesnim zajednicama Mošćanica i Medrese, te na jednom dijelu Darive.

Kako je potvrdila Lejla Dizdarević, po ovlaštenju pomoćnica načelnika za civilnu zaštitu, deviperacija se vrši postavljanjem Retill stop granula na svim mjestima gdje je zabilježeno prisustvo gmizavaca.

“Stavlja se 50 do 60 grama na svakih četiri do pet kvadratnih metara. Sredstvo uspješno odstranjuje sve vrste reptila sa tretiranog područja, zahvaljujući neugodnom mirisu koji granule postepeno ispuštaju. Napravljene su od kamfornog ulja koje se koristi u kozmetici,” izjavila je Dizdarević.

Deratizacija se vrši parafinskim kockama. Za izvođenje ovih radova angažovana je firma Dezitox sanitarci d.o.o, uz monitoring Službe civilne zaštite Općine Stari Grad.

Po završetku svih radova ova firma će redovno obilaziti tretirana područja dok traje sezona gmizavaca.

Jutros su u mjesnoj zajednici Medrese tretirane sljedeće površine: raskrsnica Safvet-bega Bašagića – Alije Nametka, Safvet-bega Bašagića broj 107 (ruševni objekat), Safvet-bega Bašagića broj 132 (oko zgrade), kompleks Ramića potoka, Grličića brdo broj 31 (ruševni objekat), Fojnička broj 27 (ruševni objekat) i igralište Bijela bašča.

U mjesnoj zajednici Mošćanica deratizacija i deviperacija vršena je u naselju Roma, ulica Mošćanica broj 24, pojas vodotoka rijeke Mošćanice od izvora do ušća u rijeku Miljacku, Faletići potok, kompleks bivše kasarne u Faletićima, Ablagijin sokak do broja 2 (plato iza objekta kolektivnog stanovanja), kompleks bivše kasarne “Mustafa Hajrulahović Talijan“ i plato Borija.