Veliki broj Crnogoraca stigao na Cetinje, još nije kasno da se odustane od ustoličenja Joanikija

Na Dvorskom trgu u Cetinju u blizini Cetinjskog manastira okupljene su stotina Crnogoraca koji su danas došli iz različitih dijelova Crne Gore na protest protiv ustoličenja mitropolita SPC-a Joanikija u Cetinjskom manastiru 5. septembra.

Kako javlja dopisnik Patrije iz Cetinja nije došlo do bilo kakvog ozbiljnijeg incidenta između okupljenih i policije koja obezbjeđuje javni red i mir.

Bilo je određenih pokušaja proboja zaštitne ograde, ali nije bilo upotrebe sile od strane policije.

Na Cetinju je danas i Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine koji je kazao da je njegova dužnost biti danas i sutra na Cetinju.

Čanak kaže da je nevjerovatno da grad koji ne želi ovaj događaj i koji je vlasnik manastira da se uprkos volji građana i gradske uprave organizuje pokušaj okupacije i stvaranje neke situacije kojom se šalje poruka osvajanja identiteta Crne Gore i vraćanje u 1918. godinu kada je ukinuta Crnogorska crkva.

Većina okupljenih nose majice sa obilježjima Crne Gore, ogrnuti zastavama. Ono što postoji kao realna mogućnost je da se sutra blokira ulazak u Cetinje.

Naš dopisnik kaže da u ovom dijelu Cetinja gdje je većina okupljenih nije primjetio građane Srbije, te da je na putu od Podgorice do Cetinja vidio jedan automobil sa zastavom Srbije.

Na Cetinju je danas i zastupnica SDP BiH u crnogorskom parlamentu Draginja Vuksanović Stanković koja je pozvala Srpsku pravoslavnu crkvu da odustane od ustoličenja te da nije kasno da se otkaže ceremonija koja izaziva ogromne tenzije u Crnoj Gori.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Profirije večeras stiže u Podgoricu, a sutra u jutarnjim satima na Cetinje.

Crnogorski zvaničnici i premijer Zdravko Krivokapić pozivaju na mir i smirivanje tenzija, ali pred policijskim snagama je težak zadatak održati javni red i mir i spriječiti incidente koji bi sutra mogli eskalirati.