Adnan Delić traži od Jelke Milićević da stavi van snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH

Na inicijativu Ministarstva privrede, Vlada Kantona Sarajevo donijela je zaključak kojim se traži od ministrice finansija Federacije Bosne i Hercegovine Jelke Milićević da ispoštuje smjernice Parlamenta FBiH, stavi van snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine i krene u softversku fiskalizaciju, što je mnogo jeftinije, trajnije i efiksanije rješenje.

Kako je istakao ministar privrede KS Adnan Delić, to je novi udar na poslovne subjekte.

Ministarstvo finansija FBiH objavilo je u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine br. 74/21 od 17. septembra 2021. godine, novi Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine, uprkos činjenici da je Parlament FBiH odbio zakon i uvođenje novih troškova privrednicima, te dao jasne smjernice da se krene u softversku fiskalizaciju koja je daleko povoljnija i efektivnija od zamjene postojećih fiskalnih kasa.

Imajući u vidu posljedice skoro osamnaestomjesečne pandemije koronavirusa, kao i opće uslove poslovanja, smatramo da je ovo novi udar na poslovne subjekte, te stoga tražimo od Ministarstva finansija FBiH da se stavi van snage ovaj Pravilnik“, istakao je Delić.