Ako ste rano osijedili to može predstavljati simptom oboljenja

Sijeda kosa je normalna pojava koja se desi svima  s godinama, ali prerano sijeđenje kose može bit znak za uzbunu.

Nedostatak vitamina B12

Stručnjaci tvrde kako je nedostatak vitamina B12 među najčešćim uzrocima zbog kojih će vam kosa rano posijediti. To također vodi do stanjivanja i gubitka kose. Kako biste izbjegli takvu situaciju, u prehranu uključite govedinu, jaja, tunjevinu i losos, a možete piti i suplement vitamina B12.

Problemi sa štitnjačom

Problemi sa štitnjačom direktno se preslikavaju na folikule dlake, kažu stručnjaci koji su istraživali problem. Ako ste rano primijetili sijede ili su se javila odstupanja od običnog stanja, poput krhke ili masne kose, možda je riječ o štitnjači.

Jedete više loše nego zdrave hrane

Nezdrava ishrana možda je krivac za višak sijedih na vašoj glavi. Različite studije su ustanovile da feritin, kalcij, vitamin D3, bakar, cink i željezo održavaju zdravlje kose, kad se pojavi nedostatak neke od tih tvari, kosa postaje sijeda.

Previše stresa

Stručnjaci sijedu kosu u ranoj dobi povezuju i sa stresom. Stres oštećuje stanice odgovorne za obnavljanje kose koja će zbog toga postati sijeda prije vremena.

Nasljedno stanje

Ako vam je kosa postala sijeda, možda ste to naslijedili od roditelja ili baka i djedova. Dermatolozi kažu kako naša genetika igra važnu ulogu u određivanju trenutka kada će kosa početi sijediti. Ako je neko u porodici rano postao sijed, velika je vjerovatnoća da ćete i sami to doživjeti.

Štetne boje i hemikalije

Od šampona do boja za kosu, većina proizvoda može voditi do pojave sijedih. Štetne hemikalije u takvim proizvodima utiču na nivo melanina zbog čega vam kosa gubi prirodnu boju.

Kako spriječiti pojavu sijedih:

Gorka je istina da kad jednom posijedi, kosi se više ne može vratiti prirodna boja. Ali, postoje preventivne mjere kojima ćete spriječiti pojavu sijedih. Zaštitite kosu od oštećenja nastalih sunčanjem. Kad izlazite, stavite kapu ili šešir. Izbjegavajte peglu za kosu i fen, a češalj koji koristite trebao bi imati široke zupce. Redovno masirajte kosu kokosovim uljem, a u ishranu uključite kelj, kupus, bademe, sok od mrkve i brokulu, prenosi 24 sata.