Bačena bomba na kuću tuzlanskog advokata Balijagića: Moji klijenti s Pala htjeli otkriti ubice sarajevskih policajaca

U tuzlanskom naselju Kula sinoć oko dva sata bačena je bomba ispred stambene kuće, potvrđeno je iz MUP-a Tuzlanskog kantona.

Kako su kazali iz MUP-a, policija je nakon događaja izašla na teren i aktivno radi na pronalasku počinitelja.

Bomba je bačena ispred kuće tuzlanskog advokata Faruka Balijagića, kazala je za Avaz njegova ćerka Belma Balijagić Džuho, dodavši da ne zna ko je odgovaran za ovaj napad.

Ne znam ko bi mogao biti odgovoran za ovaj čin. Mi smo zatečeni, a komšiluk je ogorčen. I njihova imovina je oštećena. Koliko sam čula od policije „kašikara“ je bačena, ali nisam sigurna. Imamo videonadzor. Čitavo sudsjedstvo je pokriveno videonadzorom. Nakon onog napada na našu kuću 2011. to je instalirano. Čitav komšiluk je to ugradio. Može se utvrditi ko se u kritično vrijeme kretao našom ulicom, ukoliko se želi utvrditi. Svi vraćamo film, ko bi mogao imati motiv za ovaj napad. Moj otac advokat Faruk Balijagić, najavio je povratak iz Hrvatske u BiH, pa je možda to motiv, neka vrsta pritiska… Nemamo neprijatelje niti smo s nekim u sukobu, izuzev s pojedinim nosiocima pravosudnih funkcija”, kazala je Balijagić-Džuho.

Otkriće imena ubica sarajevskih policajaca

Avokat Balijagić naknadno je za Avaz ispričao da su njegovi klijenti s Pala željeli otkriti imena ubica sarajevskih policajaca.

Prije 15 dana sam uputio pismo VSTV-u i kolegiju Kantonalnog suda u Sarajevu. (…) U tom pismu sam naveo da moji klijenti s Pala, koji su srpske nacionalnosti žele otkriti ubice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, te izvršioca likvidacije Nermina Abaza iz 2014. godine. To pismo primio je Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a i Kantonalni sud Sarajevo“, kazao je on.

Kaže da nema namjeru vraćati se u BiH.

Moji klijenti su čekali mene da dođem u BiH i da im budem garancija te da su tada namjeravali da ispričaju šta znaju. Oni su tužiocu dali do znanja da znaju ko su izvršioci i da imaju materijalne dokaze za to. Moram sačuvati živote moje porodice i više ne želim doći u BiH, želim doživotno ostati u Hrvatskoj više me ništa ne interesira. Presuda je oslobađajuća i ja ništa nisam učinio zlo”, pojasnio je Balijagić.