BHRT se oglasio o prekidu prijenosa Komšićevog govora

Nakon što je BHT prekinuo direktni prijenos obraćanja Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku, sinoć su se iz BHRT-a oglasili saopćenjem za javnost.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Planirano je da govor predsjedavajućeg Komšića bude emitiran u okviru emisije BHT1 uživo.

U realiziranju prijenosa preuziman je signal direktnog kanala agencije Associated press (AP), ali je nakon nekoliko minuta govor predsjedavajućeg Komšića prebačen na drugi kanal AP (pod nazivom “live choice kanal”), a u kanalu gdje je do tada emitirano obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, planirana je press konferencija predsjednika SAD-a Josepha Bidena, što se dijelom moglo i vidjeti prije prekida prenosa u programu BHT1.

Nažalost, BHRT nema pristup drugom kanalu AP na kojem je nastavljen prijenos govora predsjedvajućeg Komšića i zbog toga nismo mogli nastaviti s prenosom obraćanja.

Kompletan snimak obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića možete pogledati na web portalu BHRT-a. Snimak cjelokupnog obraćanja smo naknadno preuzeli sa portala UN-a.

Ovom prilikom želimo naglasiti da ne postoji nijedan drugi razlog zbog čega bi u programu BHT1 bio prekinut prenos govora predsjedavajućeg Komšića sa Generalne skupštine UN-a.

Svim gledateljima koji su u emisiji BHT 1 Uživo ostali uskraćeni za prenos cijelog obraćanja, dugujemo izvinjenje”, naveli su iz BHRT-a.