Čelnice Kriznog štaba KS: Usložnjava se situacija u kantonu, ne čekajte vakcine već izaberite jednu od dostupnih

Članice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS i epidemiologinja, dr. Aida Pitić na današnjoj press konferenciji govorile su o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo.

Direktorica Pilav kazala je da je nesumnjivo tokom 8. mjeseca u KS i u FBiH da se povećava broj novozaraženih koronavirusom.

Povećava se broj testiranja. Po preporukama WHO postoje četiri indikatora nivoa epidemije ili ubrzanja, broj novozaraženih odnosno sedmodnevna incidenca, broj hospitaliziranih u 7 dana, broj pozitivnih na broj testiranih i broj smrtnih slučajeva u sedam dana na 100.000 stanovnika. Mi se nalazimo u nivou 3 s rizikom povećanja broja oboljenja što zahtijeva širu kombinaciju kontrolnih i restriktivnih mjera. Ovo je prilika da potcrtamo provođenje higijensko-epidemioloških mjera koje su na snazi. Izbjegavati zatvoreni prostor, bliski kontakti u zatvorenim prostorima uz masku i distancu, ne imati nezaštićene bliske kontakte” kazala je Pilav.

Dodala je da se posebna pažnja mora obratiti na javni prijevoz i poštivanje mjera i nošenja maske.

Pilav je kazala da u KS ima odgovarajući broj vakcina te je iznijela podatak da je broj vakcinisanih starijih od 18 godina sa obje doze računajući i građane koji su se vakcinisali van BiH 27,4 posto.

Ukupno apliciranih doza vakcina u KS od početka vakcinacije je 167.850. Bili bismo jako sretni kada bismo dostigli 50 posto obuhvat u nekom narednom periodu. Jedini način zaustavljanja epidemije je vakcinisanje, svaka vakcina je dobra da ne bismo dolazili u ovu situaciju povećanog broja sugrađana u bolnicama i nažalost smrtnih slučajeva“, kazala je direktorica Pilav.

Epidemiologinja Aida Pitić kazala je da je zabrinuta situacijom u KS.

Imali smo preko ljeta jedan period kada je broj novootkrivenih slučajeva bio relativno nizak i bio je signal da to može biti zatišje pred buru. Prije dva dana smo imali 62 slučaja, a danas 172 slučaja. Ne samo da je broj novootkrivenih slučajeva zabrinjavajući već i broj smrtnih slučajeva. U 24 sata imali smo pet smrtnih slučajeva i ne samo da smo izgubili pet naših sugrađana već je naših 15 sugrađana na potpomognutoj mehaničkoj ventilaciji dakle ne mogu samostalno da dišu, a tri su na respiratoru. Ono što stalno potcrtavamo je da poštovanje osnovnih preventivnih mjera, to nije skupo. To je jedini način koji nas ništa ne košta osim truda. Mi moramo nositi maske, moramo biti udaljeni jedni od drugih dva metra, provjetravati prostore u kojima boravimo“, kazala je Pitić.

Ona je pozvala građane da razmisle o vakcinaciji i odluče se za neku od dostupnih vakcina.

Čekajući obećane vakcine gubimo vrijeme za kolektivni imunitet. Iz dosadašnjih analiza smo vidjeli da veliki broj građana preko 60 godina je vakcinisao. Mlađi obolijevaju od teških kliničkih slika. Apelujem da ništa ne čekaju, samo time rizikuju da se razbole“, kazala je Pitić.