Državni službenici ispred institucija BiH: Neka oni prežive sa 475 KM

Na platou ispred zgrade institucija BiH održan je mirni protest državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH kako bi ukazali na svoj loš položaj, niske plaće i nepotpisivanje kolektivnog ugovora.

Organizator protesta je Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, a predsjednik Salih Karčić je naglasio kako je ovo drugi protest te da će ih organizirati sve dok se situacija ne poboljša.

Jedan od razloga protesta je diskriminirajuća osnovica za obračun plate koja iznosi 475 KM.

Mi već 10 godina nemamo nikakvog povećanja plata. Na nivou entiteta su se plate povećale i u ovih 10 godina se napravila velika razlika između države i entiteta. Zahvaljujući tome, dovedeni smo u situaciju da su ugrožena naša ljudska prava, jer pojedini ne mogu preživjeti od plate.

Naša higijeničarka ima 475 KM osnovnu platu, informatičari 760 KM. Država se urušava, jačaju se entiteti i to je proces koji traje. Mi nemamo izbora nego da tražimo pomoć od javnosti, novinara i da vidimo šta će se desiti“, rekao je Salih Karčić dodajući da je situacija u državi takva da rade šta hoće i da za to ne odgovaraju.