Eminentni naučnici razgovarali pred predstavnicima medija, održana i radionica o izvještavanju u nauci

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke, organizirala je u utorak 21.09.2021., “Razgovor sa naučnikom/naučnicom”, kao prateći sadržaj stručne radionice “Medijsko izvještavanje o naučnim/znanstvenim temama“.

U razgovoru su učestvovali eminenti naučnici akademkinja prof. dr. Mirsada Hukić, prof. dr. Jasminka Hasić-Telalović, prof. dr. Damir Marjanović, mr. Andrej Gajić.

Razgovorom je moderirala mr. Sanela Kuko, stručni savjetnik u FMON.

Ovom događaju je prisustvovalo tridesetak predstavnika akademske zajednice te, elektronskih i štampanih medija.

U vrlo ugodnoj i otvorenoj atmosferi, pozvani naučnici/znanstvenici su govorili o svojim počecima, životnim putevima, istraživačkoj karijeri, kao i realiziranim i aktuelnim projektima. Svi prisutni, sa velikim su užitkom razgovarali na spontan i neposredan način o različitim temama.

Budući da se pozvani naučnici, direktno ili indirektno aktivno bave istraživanjima iz područja bio-medicinskih i prirodnih nauka, publika je dobila puno informacija o rezultatima njihovih najnovijih istraživanja, vezanih za COVID, sa stajališta genetike, mikrobiologije i virusologije i to na vrlo razumljiv, prihvatljiv i pitak način. Jer, niko od ovih vrhunskih stručnjaka nije se koristio “štreberskim“ rječnikom.

Svi prisutni, kao i organizatori su sa oduševljenjem zaključili da je ovo vrlo popularna forma razmjene informacija i prezentacije rezultata novih istraživanja, te da na isti ili sličan način, u što skorije vrijeme treba organizirati ovakve skupove.

Odžana i radionica o medijskom izvještavanju u nauci

Dan poslije, u srijedu, u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, u Sarajevu, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, održana je Stručna radionica “Medijsko izvještavanje o naučnim/znanstvenim temama“.

U ime organizatora skup su pozdraviili i kratko govorili o značaju ove teme u društvu, predstavnici organizatora Jamin Branković, pomoćnik ministra u Sektoru za nauku i tehnologije Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti i dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH.

Posebno su istakli značaj saradnje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH po ovim i sličnim projektima, ali i potencirali potrebu i značaj većeg ulaganja u nauku, naučne projekte i razvoj nezavisnih medija.

Radionicu su vodili: dr.sc. Goran Karanović, stručni saradnik za naučno istraživačku infrastrukturu i naučni kadar u FMON, prof.dr. Maja Arslanagić-Kalajdžić, direktorica Centra za istraživanje i razvoj UNSA i vanredna profesorica na Katedri za marketing Ekonomskog fakulteta UNSA te doc.dr.sc. Dragan Markovina, posvjesničar, publicist i novinar.

Foto: NUB BiH
Foto: NUB BiH

Radionica je okupila medijske radnike kako bi im se približio značaj izvještavanja o nauci te različiti načini na koje je nauka direktno povezana sa svakom vrstom društvenog i privrednog razvoja. Cilj radionice je ukazati na značaj prisutnosti naučnih tema u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine kroz atraktivne i zanimljive priče te programske sadržaje, s obzirom da mediji imaju moć biti snažno pogonsko gorivo u razvoju i popularizaciji nauke u BiH.

Predavanja učesnika prije svega, ističu medije kao pokretače popularizacije nauke u Bosni i Hercegovini, te ukazuju medijskim radnicima na različite mogućnosti izvještavanja o naučnim temama i benefitima koristi ovog izvještavanja u upotpunjenju programskih sadržaja, podizanja nivoa informiranosti o dostignućima i značaju bosanskohercegovačke nauke.

Radovi su izvrsni alati za komunikaciju između znanstvenika, ali često je, osobito s komplikovanijim temama važno prilagoditi ih u nešto što mogu koristiti naši mediji. Naravno, nisu sve istraživačke studije namijenjene popularističkim naslovima – čak i neke od najvažnijih znanosti nisu probavljive ili dovoljno relevantne za širu javnost da opravdavaju medijsko izvještavanje.

Važno je napomenuti da znanstvena komunikacija često zaostaje s obje strane. Novinari se suočavaju s velikom kontrolom i konkurencijom te se trude pratiti osnovne promjene u načinu na koji se vijesti isporučuju. Publika koja je čitala dugotrajne dnevne novine i slušala noćne emisije sve se više okreće kratkim internetskim vijestima koje privlače pozornost. To znači povećanje kontroverznih vijesti visokog profila i emocija.

Inače, ova radionica je jedan u nizu ovogodišnjih projekata koje je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke realiziralo u suradnji sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom Bosne i Hercegovine.