Naida Mehanović o današnjim studentskim protestima

Naida Mehanović, jedna od organizatorica današnjeg studenstkog protesta, koja obnaša i funkciju predsjednice Vijeća mladih u KS u obraćanju medijima kazala je da se prvi i glavni zahtjev studenata odnosi implementaciju Zakona o visokom obrazovanju.

Naš prvi zahtjev odnosi se na implementaciju Zakona o visokom obrazovanju u pogledu mladih s poteškoćama u razvoju, koji je potpuno zanemaren i mladi ljudi nemaju ono što je neophodno”, kazala je Mehanović u izjavi za medije.

Kaže da se u prvi plan ističe posljednji studentski zahtjev koji se odnosi na bezuvjetan prelazak u narednu akademsku godinu, dok se zanemaruju ostala tri.

Insistira da se obrazlože razlozi za uplate na ime održavanja Studentskog informacionog sistema, kao i proceduralno smanjenje školarina.

Foto: N. M./ Sarajevska sehara
Foto: N. M./ Sarajevska sehara

Također ističe kako online i uživo izvođenje nastave ne mogu koštati isto, budući da se radi o dva različita načina u pogledu korištenja resursa, a da se pritom ne vodi računa o tome da li su svi studenti u prilici posjedovati kompjutere i imaju li osiguran internet.

Mehanović, istovremeno, potcrtava da je posljednji zahtjev uvjetovan aktuelnom pandemijom, te da studenti traže da se implementiraju odredbe Zakona o visokom obrazovanju koji je usklađen tokom prošle godine, a odnosi se na prijenos predmeta iz jedne u drugu akademsku godinu, bez dodatnih troškova.

Foto: N. M./ Sarajevska sehara
Foto: N. M./ Sarajevska sehara

Navela je kako su mnogi studenti u pandemijskoj godini izgubili namilije i bili bolesni, a da nadležne institucije, nažalost, za to nisu imale razumijevanja.

Podsjećamo, danas je održan protest studenata koji su nezadovoljni uslovima studiranja i radom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), a počeo je ispred Doma sindikata.