Nakon tri decenije života na pustom ostrvu, 82-godišnjak se vratio u civilizaciju

Čovjek koji je proveo više od tri decenije živeći sam na jednom talijanskom ostrvu vratio se u grad kako bi započeo novi život u dobi od 82 godine.

Mauro Morandi, poznat i kao talijanski Robinson Crusoe, proveo je skoro 33 godine živeći na sardinijskom otoku Budelli sa samo nekoliko mačaka i divljih ptica za društvo.

Međutim, tome je nedavno došao kraj kada su vlasti objavile da pretvaraju ostrvo u opservatoriju za zaštitu okoliša i rekle mu da se mora preseliti.

Morandi je u maju prešao na obližnje ostrvo La Maddalena, koristeći penziju iz vremena kada je radio kao učitelj da bi sebi kupio novu kuću, a sada se navikava na to da nije sam.

Prvi put slučajno završio na ostrvu

U razgovoru za CNN, Morandi je rekao: “Dugo sam živio sam, a previše godina nakon što sam prvi put sletio na Budelli mi se nije ni s kim razgovaralo. Istina, ne mogu više uživati ​​u samoći otoka, ali moj je život sada promijenio smjer, fokusiran sam na komunikaciju s drugima i blizinu drugih ljudi.

Morandi je od 1989. živio na ostrvu nakon neuspješnog pokušaja plovidbe iz Italije u Polineziju.

Umjesto kopletiranja tog avanturističkog poduhvata, zaljubio se u mirno ostrvo i odlučio da se tamo nastani.

Iako se isprva nije želio vratiti u civilizaciju, konačno ju je prihvatio i počeo uživati u njoj.

Ja sam živi dokaz da je moguć drugi, novi život. Uvijek možete početi iznova, čak i ako imate više od 80 godina, jer postoje i druge stvari koje možete doživjeti, potpuno drugačiji svijet.

Pronašao i ljubav

On je nastavio: “Sretan sam i ponovo sam otkrio zadovoljstvo u tome da živim dobar život i uživam u svakodnevnim udobnostima.

Njegov novi dom je mnogo ugodniji od starog, i može se pohvaliti potpuno opremljenom kuhinjom, velikim krevetom i tušem. Također, on sada može uživati u mnogim jelima koja mu nisu bila dostupna preko tri decenije.

Morandi se povezao i sa partnerkom iz mladosti, a ona se nedavno i uselila kod njega.

Čini se da ovaj 82-godišnjak još ne planira ići u penziju. Napisao je knjigu o svojim iskustvima i planira napisati i drugu.

Kada ne piše ili se ne navikava na život u zajednici, koristi društvene mreže za podjelu fotografija i priča o svom životu.