Nikšić, Forto, Konaković: Nema nevinih na snimku, neće proći neopaženo i bez reakcije

Predsjednici trojke (SDP BiH, NIP, Naša stranka) Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Edin Forto danas su zauzeli jasan stav o aferi audiosnimak koja je prošle sedmice potresla Tužilaštvo BiH i Obavještajno-sigurnosnu agenciju nakon objave razgovora čelnika ove dvije institucije Gordane Tadić i Osmana Mehmedagića te tužiteljice Ozrenke Nešković.

U ovoj priči nema nevinih, te se ovakvom stanju u pravosuđu i sigurnosnom sektoru moraju suprotstaviti.

Nikšić je kazao da je evidentno da na snimku Mehmedagić ucjenjuje tužiteljice koje ne reaguju i ne suprotstavljaju se direktoru OSA-e.

Mi živimo u zemlji u kojoj je moguće da tužilac ne može da provjeri diplomu prvog čovjeka OSA-e. Ni na tom snimku se ne može čuti ima li ili nema tu diplomu. Dat ću sve svoje kapacitete da dođemo do toga da se pravosuđe bori protiv kriminala i korupcije bez obzira iz kojih su partija. Takve agencije i službe moraju biti u funkciji zaštite građana, a ne ličnih pozicija, da ne budu privatni obavještajci jednog bračnog para. Trebamo stvoriti ambijent da u ovoj zemlji odgovaraju kriminalci“, kazao je Nikšić.

Forto je kazao da nema nevinih među osobama sa snimka te je izrazio nadu da će biti pokrenute prijave. Također je kazao da samo ton i način na koji govore osobe sa snimka pokazuje da na tim pozicijama nisu adekvatne osobe.

Elmedin Konaković kazao je da najnoviji snimak potvrđuje da je vrijeme “da se svi upitamo da li uopće treba da trpimo ovakav koncept u koji se uložilo toliko truda i sredstava“.

Dobili smo potpuno privatizirane sudove i tužilaštva“, rekao je Konaković.

Kako kaže, prestrašno je da prvi čovjek OSA-e uhodi, saslušava i poziva Tadić da posluša snimak razgovora tužilaca.

U jednom trenutku kaže da je glavna kantonalna tužiteljica reketarila privrednike. Niko nije reagovao. Reakcije se svode na to da se saopćenjima dalje obračunavaju o tome ko je snimao. Možda najbrutalnija rečenica je ona tužiteljicina ‘Ti znaš da se ne može raditi visoka korupcija’, a direktor OSA-e to potvrđuje. Njih troje konstatuju da se ne može raditi visoka korupcija, a da tu srednju i malu rade kako bi narod vidio da se nešto radi. To su prestrašne činjenice“, kazao je Konaković.

Dododa je da se “radi metra drva ide tri mjeseca u zatvor, a nijedan koruptivni slučaj nije doveden do kraja“.

Skupili smo se da poručimo da neće proći neopaženo i bez reakcije“, kazao je.

Nikšić je dodao da ukoliko trojka ne digne glas doći će vrijeme kada se neće imati ko pobuniti. Svi oni koji remete njihove interese i talove će doći pod udar kad tad.

Dodao je da trojka nema čarobni štapić ali da su spremni da rade.

Svjesni smo i svojih grešaka, ali nemamo problem da jedni drugima ukažemo na to“.

I Forto je komentarisao rad trojke navodeći da su na papir stavili sve ono oko čega se slažu i to rade.

Taj model želimo izvesti u cijelu BiH. Počet ćemo stavljati na papir šta je to oko čega se možemo dogovoriti“, kazao je.

Konaković je dao i kratko objašnjenje u vezi promijenjen Liste lijekova u KS navodeći da su i njemu dolazili ambasadori 10 zemalja tražeći status za svoje proizvođače, dok domaći proizvođači u tim zemljama čekaju po dvije gosine da im se obradi zahtjev.

Zakon o lijekovima FBiH kaže da ministar predlaže listu Vladi, Pravilnik je podzakonski akt, Komisija ne obavezuje ministra. Ministar je formirao komisiju, ministar predlaže listu, vlada usvaja. Ministar skida lijekove s liste, a kažu da se tu neko ugrađuje. Mi smo ovim što smo uradili zaustavili porast liste lijekova. Kad smo zaštitili domaće proizvoađe, domaće firme su zaposlile 1000 ljudi.

I mene su kontaktirale strane firme u oblasti farmacije ali ja tome nisam podlegao i stali smo u zaštitu domaće proizvodnje. Nismo bili potpuno efikasni u prvih šest mjeseci rada, ali sada već imamo opipljive stvari, kapitalne investicije, socijalna davanja su povećana. Trojka nije sarajevska priča već državna priča. Sarajevski model je matrica kako će kantoni i FBiH izgledati nakon izbora“, kazao je Nikšić.