Odbrana ne vidi kako su prekršene mjere, iako Tužilaštvo ima dokaze o putovanju Mehmedagića i Sarajlića

Završeno je ročište Osmanu Mehmedagiću Osmici, po prijedlogu Tužilaštva BiH o opozivu mjera zabrane i određivanju jednomjesečnog pritvora.

Tužilac Oleg Čavka na današnjem ročištu je kazao da prema podacima Granične policije BiH Osman Mehemdagić i Asim Sarajlić su 21. jula zajedno otputovali avionom u Antaliju.

Prema mjerama zabrane osumnjičeni se ne smije svjedoku približavati na udaljenost manju od 50 metara. Istim avionom su se vratili 30. jula.

Odbrana Mehmedagića, advokatica Senka Nožica i advokat Nermin Mulalić smatraju da nije prekršena mjera zabrane.

Objasnili su da je kontakt nešto drugo u odnosu na činjenicu da su dvije osobe se našle na istom mjestu u isto vrijeme. Advokati Nermin Mulalić i Senka Nožica kazali su kako sav proces “prelazi u lični konflikt tužioca Čavke i Mehmedagića”.

Tužilaštvo BiH je došlo do dokaza da je Mehmedagić prekršio mjere zabrane koje su mu određene 16. jula.

U rješenju Suda BiH precizno je navedeno da se osumnjičenom Mehmedagiću, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja i pranje novca, “zabranjuje kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva u ovom krivičnom predmetu, uključujući približavanje istima na udaljenosti od 50 metara, te svaki kontakt i razgovor o predmetu s bilo kojom osobom, osim s braniocima“.