Olakšajte simptome menopauze uz namirnice koje nadoknađuju estrogen

Fitoestrogenske biljke, koje prirodno sadrže fitoestrogene, spojeve slične ljudskom estrogenu mogle bi nadoknaditi njegov manjak i tako ublažiti neugodne simptome menopauze.

Valovi vrućine, promjene raspoloženja, noćno znojenje, problemi sa spavanjem – za mnoge žene menopauza je mučenje. Ako ste žena u toj fazi života, ne morate se predati i pomiriti s patnjom jer se nešto ipak može učiniti.

Uravnotežena prehrana bogata vitaminima jako je važna”, savjetuje doktorica Irmgard Zierden, ginekologinja i naturopata. Ona ističe da neke namirnice mogu blago, ali učinkovito ublažiti simptome menopauze. Zierden je čak jedna od autorica kuharice koja sadrži recepte s tim namirnicama.

Količina estrogena se smanjuje, kako se žene približavaju kraju reproduktivne dobi, što može uzrokovati neugodne simptome menopauze.

U hranu bogatu fitoestrogenima spadaju proizvodi od soje, sjemenke lana i bundeve, grah, žitarice, bobičasto i koštunjavo voće kao što su borovnice i šljive. Brokula i rotkvica također navodno ublažavaju simptome menopauze, a pomoći može i bijeli luk.

Osim na ono što jedu, žene bi trebale pripaziti i u koje vrijeme dana jedu”, kaže doktorica. Ona ne savjetuje da se sirovo voće i salate jedu navečer, jer tada “crijeva moraju previše raditi tokom noći”, što može dovesti do nesanice i valunga.

Mnoge žene u menopauzi udebljaju se iako ne jedu više nego prije. To je normalno jer se s godinama gubi mišićna masa, a metabolizam usporava. Žene u menopauzi trebale bi  smanjiti unos kalorija, prenosi 24 sata.