Penzioneri bi dobili povećanje penzija da se gledao samo indeks kretanja hrane

Cijene hrane u Bosni i Hercegovini značajno rastu u posljednje vrijeme.

Podaci Agencije za statistiku BiH ukazuju da iako je nivo opšteg Indeksa potrošačkih cijena bio nizak, čak tokom perioda i negativan, što znači opšti pad cijena, indeks kretanja hrane je bio značajno viši i od decembra 2019. godine ovaj indeks je viši od opšteg indeksa.

Kako je to uopšte moguće pita se makroekonomski analitičar Faruk Hadžić.

Obzirom da u ukupni Indeks potrošačkih cijena ulazi preko 600 različitih proizvoda, onda imate situaciju da čak i kada cijena hrane raste, a recimo pada nivo cijena nekih drugih proizvoda, ukupni indeks je nizak ili negativan – nema rasta cijena. Iako je posljednjih mjeseci rast cijena hrane blizu 6%, opšti Indeks je oko 1%.

Ovo je vrlo bitno zbog penzionera. Penzije se, prema zakonu, usklađuju na osnovu kretanja Indeksa potrošačkih cijena, a ne indeksa kretanja hrane. Zbog toga penzioneri nisu imali usklađenja svojih penzija ove godine, iako bi dobili povećanje penzija da se gledao samo indeks kretanja hrane. Nažalost, prošle godine, opšti indeks je bio negativan.

Ovaj grafikon sam pripremio isključivo da pokažem da nije fer prema penzionerima da se penzije usklađuju na osnovu Indeksa potrošačkih penzija, već na osnovu indeksa kretanja hrane, jer većinu svojih penzija penzioneri i troše upravo na to – hranu“, napisao je Hadžić.

Kretanja cijena hrane u BiH
Kretanja cijena hrane u BiH

Također, putem društvenih mreža Hadžić je kazao da, ako postoji spremnost kod zastupnika u Parlamentu FBiH, rado će pomoći pro bono u pripremi izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH kako bi se ova nepravda prema penzionerima ispravila.