Povratničko naselje u Istočnom Sarajevu godinama trpi redukcije vode, život kao u srednjem vijeku dok vodu dovoze cisterne

Stanovnici povratničkog naselja Gornji Kotorac u Istočno Sarajevu već godinama praktično žive bez vode, jer su redukcije i prekidi u vodosnabdijevanju svakodnevni. 

U tom kontekstu javili su se našem mediju.

Danima bez vode

Naime, radi se o naselju koje se nalazi Republici Srpskoj u blizini Dobrinje, a problem sa vodom traje od 2019. godine.

Tada počinju problemi, a znaju trajati i po nekoliko mjeseci, dok se mi ne obratimo medijima i dok mediji ne objave naš problem. Nadamo se će i sada prestati da nas maltretiraju iz Vodovoda sa zatvaranjem vode. Vode nemamo nikako po nekoliko dana. Pa puste vodu u pola noći i zatvore u jutarnjim satima“, požalili su se stanovnici.

Dodaju da nigdje na zvaničnoj stranici Vodovoda Istočno Sarajevo nije objavljeno obavještenje o redukciji.

Samo unazad nekoliko dana npr. u petak, subotu i nedjelju nismo imali nikako vode. Na zvaničnoj stranici Vodovoda Istočno Sarajevo možete vidjeti njihova obavještenja za svaki dan o redukcijama. Povratničkog naselja Gornji Kotorac nema nigdje navedenog jer nam i ne puštaju nikako vodu. Kada ih nazovemo njihovo objašnjenje je kao i svake godine, da su mještani trošili previše vodu preko ljeta zalijevajući bašte, zatim da pumpe ne mogu da izbace, rezervoari presušili i tako dalje. Stvarno se patimo da obavljamo naše osnovne ljudske potrebe i to u jeku pandemije“, dodaju.

Kažu da sve te potrebe moraju obavljati u drugim domaćinstvima.

U nemogućnosti smo danima da se okupamo, operemo veš i sl. Sve ovo moramo obavljati u drugim kućanstvima, kod familije u Federaciji. Svaki dan nam pošalju cisternu da naspemo u kante, burad, i slično kao da živimo ne znam gdje i ne znam u kojem stoljeću. Ono što je danas prelilo čašu i što me potaklo da vam se obratim jeste da su nam dovukli prljavu vodu u cisternoj za piće. Niko drugi nikada do sad nam nije pomogao osim vas medija“, kazali su.

Foto: Čitalac
Foto: Čitalac

Kod mame u Federaciju na kupanje

Jedna od naših sagovornica na naše pitanje kako obavlja higijenu kaže da ide kod mame da se okupa, kao i njen muž i djeca.

Kao u srednjem vijeku perem suđe u šerpama, a kupanje i pranje veša je san. Kod mame u stan idemo da se okupamo i da perem veš“, kazala je.

Vodovod Istočno Sarajevo svjestan problema

Tehnički rukovodilac ovog preduzeća kazao nam je da je glavni razlog za redukciju dug sušni period ove godine, tačnije manjak padavina i visoke temperature koje su ovo ljeto zadesile Bosnu i Hercegovinu.

Iako su sagovornici kazali da od 2019. godine redukcije konstantno traju iz ovog preduzeća su rekli da to nije bio slučaj.

Cijeli grad je u redukcijama zbog dugog sušnog perioda i smanjenog dotoka vode sa izvorišta Tilava sa kojeg se snabdijevaju općine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža. Nije prošle godine bilo redukcije, ali je lani u oktobru i novembru isto naselje Gornji Kotorac imalo problem jer je uslijed dugog sušnog perioda smanjen pritisak u gradskoj vodovodnoj mreži i ovo naselje je ‘trpilo’ sigurno 15-20 dana ukupno u toku cijele godine“, kazala nam je portparolka ovog preduzeća Dušica Kovačević.

Također, kazala je da nisu istinite tvrdnje da naselja trpe jer se voda isporučuje Sarajevu.

Taj ugovor je trajao do aprila 2018. godine, i od tada se voda ne isporučuje“, podsjetila je.

Rješenje u narednih sedam dana

Tehnički rukovodilac ovog preduzeća kazao nam je da ovaj problem treba da bude riješen u narednih sedam dana zauvijek.

Nije samo Gornji Kotorac ugrožen već i drugi predjeli koji se napajaju iz ‘zone gravitacije’. Imamo stambene zgrade gdje voda može doći samo do drugog sprata, a na više spratove ne može. Gornji Kotorac je u dvije zone, jedan je u zoni gravitacije, a druga je spojen na pumpu koja vodu ubacuje u rezervoar, a iz rezervoara stanovništvo dobija vodu. Ako nema dovoljno vode pumpa ne može da se upali jer imaju svoju zaštitu“, kazali su nam.

Trenutno prave pumpu za ove “krizne situacije”.

Pravimo pumpu koja će u ovim kriznim situacijama da zadovolji potrebe. Kada spomenuta pumpa ne može da se upali jer nema dovoljno vode, ova nova će iz glavnog cjevovoda da upumpava vodu. To bi trebalo biti riješeno već za sedam dana i nadamo se da ćemo time problem vodosnabdijevanja riješiti zauvijek“, tvrde iz ovog preduzeća.