Predsjednica Evropske komisije sutra u posjeti BiH

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u posjeti je zemljama Zapadnog Balkana, a u Bosni i Hercegovini boravit će u četvrtak 30. septembra 2021. godine.

Tokom posjete, predsjednica von der Leyen će, zajedno sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, i premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, svečano otvoriti most Svilaj koji povezuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Prekogranični most dio je dionice Koridora Vc čiju je izgradnju finansirala Evropska unija sa 24,5 miliona eura u bespovratnim sredstvima putem Investicionog fonda za Zapadni Balkan, kao i Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka sa 67 miliona eura u zajmovima.

Predsjednica von der Leyen će se u popodnevnim satima u Sarajevu sastati sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prenosi Agencija Patria.

Obraćanje je planirano na Svilaju, dok nakon sastanka u Predsjedništvu nisu planirane izjave. Ovo je prvi put da predsjednica von der Leyen posjećuje našu zemlju.