Saudin Sivro ne odustaje od nastave u školama iako se 69 djece zarazilo u jednom danu

Predsjednik sindikata osnovnog obrazovanja u KS Saudin Sivro je protiv uvođenja online nastave za učenike.

Mogućnost da se to desi najavljena je nakon što je koronavirus potvrđen kod 115 učenika, od čega se njih 69 zarazilo u toku jednog dana.

Osim što objave broj oboljele djece, valjda postoje i drugi parametri kojima se ocjenjuje složenost epidemiološke situacije. U KS imamo 51.000 djece u školskim klupama, pa vi to uporedite sa brojem oboljele djece“, kaže Sivro.

Prema njegovom mišljenju škole moraju biti posljednje institucije koje će se zatvarati.

Ako bude online nastava ja ću sa svoje dvoje djece otići u kafanu da tamo pratim nastavu. To ću emitovati uživo na društvenim mrežama kako bi pokazao apsurde onih koji donose odluke u vezi sa epidemiološkom situacijom“, dodaje.

Ne krije Sivro da postoji pritisak i dijela prosvjetnih radnika da se pređe na online nastavu, ali smatra da to zagovaraju komformisti i neradnici.

Prije donošenja odluke osim zdravstvenog aspekta mora se voditi računa i o drugim aspektima. Prije svega tu mislim na ishode znanja. Mi ćemo opet kažnjavati djecu, ja ne želim da moja djeca samo reproduciraju znanje. Ako ćemo ići na online nastavu onda nam nastavnici ne trebaju, mogu roditelji provjeriti šta su djeca naučila“, kaže Sivro.

U školama se redovno prati epidemiloška situacija, a do syada je bila praksa da se i u slučaju pojave zaraze u manjem obimu nastavni proces i dalje odvija.

O pogoršanju epidemiološke situacije sutra će se razgovarati na Kriznom štabu KS, a jedna od opcija je i prelazak na online nastavu. Iz sindikata poručuju da bi Krizni štab ukoliko je zaista drastično pogoršana epidemiološka situacija rigorozne mjere prioritetno trebao provoditi na objektima koji su mjesto masovnog okupljanja, pa tek onda u školama.

Podsjetili su i na preporuke međunarodnih organizacija koje se bave pravima djece da škole trebaju zadnje biti zatvorene.