Saznajte kako lopovi biraju koje kuće će opljačkati

Firma koja se bavi prodajom opreme za zaštitu imovine udružila se sa bivšim provalnicima kako bi ljudima otkrili kako bolje zaštititi svoje domove.

Nije previše iznenađujuće što je prošle godine došlo do smanjenja broja provala jer su gotovo svi, moglo bi se reći, većinu vremena bili zaključani u svojim domovima.

Međutim, budući da se očekuje da će pljačke ponovno biti u porastu, neki bivši provalnici ponudili su savjete ljudima koji žele spriječiti da postanu žrtve pljački.

Bivši provalnici udružili su se sa firmom za opremu za zaštitu imovine Safe.co.uk kako bi prenijeli svoja iskustva i trikove.

Nabavite svjetla koja se pale na pokret

Prije svega, savjetuje se da se kupe vanjska svjetla kao način zaštite vašeg doma – posebno ona koja se pale na pokret.

Jedan od bivših provalnika objasnio je: “Uvijek bih zaobišao kuću s velikim vanjskim sigurnosnim svjetlima“, dok je izvršni direktor Safe.co.uk-a, Anthony Neary, dodao: “Uključite sva vanjska svjetla noću, gdje god je to moguće.

Kuća u mraku mogla bi se svidjeti provalniku jer izgleda kao da u njoj nema nikoga, a moglo bi se pretpostaviti i da vlasnik spava ili u tom trenutku nije kod kuće.

Sva tamna ili zasjenjena područja idealna su za lopova koji pokušava neopaženo prići kući, zbog čega su sigurnosna svjetla veoma bitna.

Sljedeći savjet je nabaviti kućnog ljubimca jer, prema riječima jednog vlasnika kuće, razlog zašto njihova kuća nije dirana je taj što na ogradi imaju natpis ‘Čuvaj se psa‘. Spomenuti pas je zapravo jazavčar, mnogo manje opasna vrsta nego što bi se očekivalo od natpisa.

Pas će zalajati i uzrokovati da se kriminalac osjeća kao da bi moga biti uhvaćen.

Sakrijte putovanja i da kući nema nikoga

Takođe je dobra ideja biti pažljiv tokom odlaska na odmor ili putovanje. Potrudite se da ne bude potpuno očito da stavljate prtljag u automobil kako biste otišli. Naravno, to može biti teško ako imate ogroman žuti kofer, ali treba pripaziti.

Možete razmisliti i o tome da zamolite nekoga iz komšiluka ili porodice da obiđe vašu kuću ili stan svakih nekoliko dana kako vaš dom ne bi izgledao prazno. Možete ih zamoliti da upale neka svjetla ili provjere šta ima u poštanskom sandučiću.

Stručnjak iz Safe.co.uk rekao je: “Lopovi mogu zaključiti da li je neka porodica otišla na odmor. Od punih sandučića do ugašenog svjetla, postoje znakovi koji pokazuju da je sve prazno.

Ako odlazite na duže vrijeme, zamolite komšiju ili prijatelja od povjerenja da održava privid da je neko tu.”

Stručnjaci također smatraju da treba biti svjestan da je veća vjerovatnoća da će vaš dom biti meta ako ste već opljačkani.

Bivši provalnik je objasnio: “Lopovi se često vraćaju u iste kuće. To čine iz mnogo razloga, poput onog da već znaju detalje o mjestu koje su pljačkali.

Također, sigurno je da su vlasnici zamijenili stvari koje su ukradene prvi put, često novijim i kvalitetnijim stvarima.