Sjedenje prekrštenih nogu je nešto što trebamo da izbjegavamo

Mnoge studije pokazuju kako navika dugog sjedenja prekrštenih nogu povećava krvni pritisak u tijelu čak i ako problemi s pritiskom inače ne postoje.

Izbjegavanje takvog sjedenja vodi boljoj cirkulaciji.

Sjediti prekrštenih nogu je vrlo česta poza koju mnogi od nas zauzimaju automatski. Mnoge žene sjede upravo tako jer je to nekako seksi, elegantno i ženstveno. Ali, to nije nimalo zdravo.

Zato, sjedite li duži vremenski period u toj pozi, može doći do paralize peronealnog živca što oslabljuje mišiće zadužene za podizanje stopala. Osim one koji često drže noge prekrštene, ova paraliza pogađa i mršave ljude vezane za krevet i one u koji nisu dovoljno stabilni u invalidskim kolicima.

Ovakav način sjedenja, također, može dovesti do neravnoteže u karlici jer unutrašnji butni mišić postaje kraći, a vanjski butni mišić je sve duži, a kod takvog stanja postoji rizik od pomicanja zglobova iz mjesta.

Veće su šanse za nastanak tzv. “paukovih vena”. Iako kod pojave vidljivih vena genetika ima važnu ulogu, sjedenje prekrštenih nogu također može biti krivac za njihov nastanak. U  krvnim žilama postoje mali ventili koji onemogućuju da krv teče u pogrešnom smjeru. Ali, ako su noge prekrštene, pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi.

Neka istraživanja pokazuju kako sjedenje s prekrštenim nogama duže od tri sata na dan može dovesti do pogrbljenog držanja tijela, bolova u donjem dijelu leđa i vratu kao i stvaranja neugodnog osjećaja u bokovima, prenosi 24 sata.