Skupština KS usvaja novi zakon kojim prestaje važiti zakon osporen na Ustavnom sudu

Prijedlog Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Kantona Sarajevo naći će se na sutrašnjoj sjednici Skupštine KS.

Stupanjem na snagu ovog zakona prestaje da važi Zakon o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo koji je već jednom Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim.

Skupština KS ponovila je proceduru donošenja zakona, ali je ponovo upućen zahtjev za ocjenu ustavnosti, a odluka bi trebala biti donesena do kraja ovog mjeseca.

Donošenjem predloženog zakona čak i ako odluka Ustavnog suda FBiH ponovo bude ista kao prvi put ona neće imati pravno dejstvo ni posljedicu jer taj Zakon o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo prestaje da postoji.

U obrazloženju se navodi da je Skupština Kantona Sarajevo, provodeći presudu Ustavnog suda donijela novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave u Kantonu Sarajevo (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 14/21), a od donošenja osnovnog teksta Zakona je prošlo više od trinaest godina, te je u tom periodu doneseno više izmjena, dopuna i ispravki propisa, te je Ministarstvo pravde i uprave ocijenilo da je radi preglednosti svrsishodnije donijeti novi propis.

Podsjećamo, nakon što je Skupština KS prvi put usvojila Zakon u decembru 2020. godine, premijer FBiH Fadil Novalić je zatražio ocjenu ustavnosti te je Ustavni sud FBiH donio presudu kojom je utvrdio da doneseni zakon nije u skladu sa Ustavom FBiH i Poslovnikom Skupštine KS te da nije bilo potrebe za hitnom procedurom.

Rad tri ministarstva (dva su spojena, a jedno razdvojeno na dva) morala su obustaviti svoj rad do ponovnog donošenja Zakona u Skupštini KS.

Nakon što je 7. aprila Zakon izglasan ponovo po hitnoj proceduri, iz SDA su najavili novu apelaciju koja je podnesena 27. aprila.

Riječ je o Ministarstvu odgoja i obrazovanja, Ministarstvu za nauku, visoko obrazovanje i mlade, te Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Inače, nakon ponovnog usvajanja Zakona na sjednici 5. maja potvrđena su tri ministra i to Naida Hota Muminović (NIP – Ministarstvo odgoja i obrazovanja), Melika Husić-Mehmedović (prijedlog samostalnih zastupnika – visoko obrazovanje) i Enver Hadžiahmetović (NIP – Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša).