SPUS se ogradio od protesta studenata

Studentski parlamenta UNSA-e ogradio se od današnjih protesta studenata koje organizuje Vijeće mladih KS.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, kao ni ostala studentska udruženja matičnih fakulteta NE ORGANIZUJU proteste povodom zahtjeva upućenih od strane pojedinih udruženja.

Studentski parlament je u prethodnom periodu uputio zahtjeve studenata prema Skupštini Kantona Sarajevo. U formiranju ovih zahtjeva su učestvovali studenti prodekani i predstavnici gotovo svih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, što ove zahtjeve čini zahtjevima koji predstavljaju glas svih studenata. Ti zahtjevi obuhvataju:

• omogućavanje prenošenja tri (3) predmeta nezavisno od ukupnog zbira ECTS bodova, ili 15 ECTS bodova nezavisno od broja predmeta u narednu akademsku godinu, te ukidanje uslovnih predmeta

• Finansiranje školarine studenata koji su ostvarili prosjek preko 8.0 od strane Vlade KS

• Smanjenje školarina u visini od 30% ukupnog iznosa školarine, odnosno finansiranje 30% školarina svih studenata na Univerzitetu u Sarajevu od strane Vlade KS.

• Omogućavanje trećeg ispitnog termina u septembarskom roku na kojem bi studenti mogli polagati sve ispite.

• Uvođenje dodatnih apsolventskih rokova u akademskoj 2021/2022 godini.

Obzirom da o zahtjevima koje smo uputili aktivno razgovaramo sa nadležnim institucijama i Univerzitetom u Sarajevu, vjerujemo da će se isti realizirati i da shodno tome još uvijek nema potrebe da organizujemo proteste.

Protesti koji se u javnosti spominju su protesti koje organizuje Vijeće mladih Kantona Sarajevo. Vijeće mladih KS je nevladina organizacija koja je samovoljno uputila zahtjeve koje se značajno razlikuju od zahtjeva studentskih udruženja UNSA (koja su po Zakonu o visokom obrazovanju, Zakonu o studentskom organizovanj i Statutu Univerziteta jedina priznata udruženja za predstavljanje studenata), obzirom da je u zahtjevima Vijeća mladih Kantona Sarajevo između ostalog traženo provođenje prošlogodišnjeg rješenja u vidu prenosa predmeta, odnosno bezuslovan upis studenata u narednu akademsku godinu.

Nakon našeg ukazivanja na učinjene brojne propuste, pojedinci iz Vijeća mladih Kantona Sarajevo su oformili viber grupu putem koje su iznosili niz netačnih informacija u vezi rada i djelovanja studentskih predstavnika, te na osnovu tih neistina i populizama pokušali privući pažnju studenata. Na ovaj način su pokušali opravdati svoj postupak u kojem su poslali zahtjeve u ime 27.000 studenata bez konsultacije sa zakonom priznatim studentskim predstavnicima. Neistiniti navodi i optužbe pojedinaca će svoj epilog doživjeti na sudskim procesima u kojima će se utvrditi neistinitost navoda, ali smatramo da je zbog organizovanja ovakvog skupa potrebno da i studente o tome obavijestimo.

Obzirom da je viber grupa javna, imali smo priliku vidjeti način na koji je ova grupa pokušala komunicirati sa studentima. Takav način komunikacije ne priliči budućoj akademskoj zajednici zbog niza uvreda, neakademskih komentara i prijetnji koje su upućene i studentima i studentskim predstavnicima. Predstavljajući se kao predstavnici studenata, ovakvom komunikacijom i samim nazivom događaja „Uzbuđenje studenata“ koji promovišu na društvenim mrežama su doveli studentski glas na razinu podsmijeha, čime su značajno ugrozili studentski glas.

U navodima da su studenti nezadovoljni djelovanjem SPUS-a, pojedini organizatori koji su zbog pojedinih aktivnosti izbačeni iz studentskih organizacija, koristeći se populizmima subjektivno napadaju studentske predstavnike zbog neostvarenih ličnih ambicija, te ovim putem apelujemo i pozivamo studente da ne budu pristalice ovih namjera lične samopromocije.

Studentski glas je u proteklom periodu postao glas koji nosi promjene u društvu i kako to u svim sistemima i biva, takav glas postaje smetnja. Dužnost svakoga od nas je da zaštitimo naš studentski bunt od samoprozvanih lidera koji isti žele da iskoriste i podvrgnu ismijavanju kako bi ga u budućnosti onemogućili. Dužnost svakoga od nas je da to spriječimo i da dostojno nosimo odgovornost koju kao studenti prema budućnosti našeg društva imamo!

Ovim putem javno pozivamo sva općinska vijeća mladih koja čine Skupštinu Vijeća mladih Kantona Sarajevo, da se javno očituju i izraze stav svog vijeća o korištenju položaja radi subjektivnih i ličnih obračuna.

Apelujemo na sve studente da stupe u kontakt sa svojim matičnim udruženjima fakulteta i da se obrate legitimnim predstavnicima u vezi svih problema koje imaju, a čija dužnost rješavanja zakonski pripada matičnim asocijacijama, te Studentskom parlamentu UNSA.

SPUS poziva studente da na osnovu svih navedenih stavki i stvari napisanih od strane neodgovornih pojedinaca, sa velikom opreznošću primaju tačnost i istinitost informacija”, navodi se u saopćenju SPUS-a.