Foto: N1

Svjetski dan prevencije samoubistva: Pomoć osobama koje pate od depresije

Pandemija korona virusa ostavila je posljedice i na mentalno zdravlje stanovništva, upozoravaju stručnjaci.

7,2% stanovnika Evrope pati od hronične depresije, a više od 700.000 osoba godišnje u svijetu izvrši suicid Danas je obilježen svjetski dan prevencije samoubistva uz moto „Stvaranje nade kroz djelovanje“. Struka kaže da mentalnom zdravlju ne posvećujemo dovoljno pažnje, ali Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „ Fenix“ iz Tuzle, pokušava to promijeniti.

Pojedinac koji pati od depresije, ima 20 puta veću vjerovatnoću da će izvršiti samoubistvo nego neko ko nema taj problem. Kada je osjetio duševne probleme, Grozdan Grozdanović se priključio udruženju „Fenix“ u Tuzli.

Imao sam psihičke probleme i želio sam više društva i druženja. Nekoga da mi pomaže svaki dan, da mogu negdje doći, da se mogu družiti sa svakim. Oni su me primili kao čovjeka i pomogli. Ja pomažem drugima”, kazao je Grozdan.

Članovi su skupa uredili dvorište udruženja, pa i bunar sa slike.

Napravili smo plan šta ćemo, prijedlog, ideja. Onda je to usvojeno, pa smo to sve ovako lijepo napravili, ofarbali, pripremili materijal”, ispričao je.

Grozdanu je pomogla radno okupaciona terapija i on kaže da osobe psihosocijalnim invaliditetom ne smiju biti odbačene. A da mentalnih problema imamo, pokazuje statistika. Prošle godine u Tuzlanskom kantonu 40 osoba izvršilo je samoubistvo, a 24 do juna ove godine, piše N1.

Nažalost, zbog predrasuda i stigme, ljudi ne traže na vrijeme usluge psihijatra. To je i svrha Fenixa. I ja sam sam korisnik mentalnog zdravlja. To je svrha, da promovišemo mentalno zdravlje i da se slobodno treba javiti ljudima profesionalcima”, kazao je Vahid Đulović, Udruženje “Fenix“ Tuzla.

BiH bilježi 411 suicida prošle godine. Crna statistika se nastavlja pa je do juna ove godine, Federacija zabilježila 118. Rat nas je psihički načeo, poslijeratni haos dokrajčio i stvorio atmosferu da ljudski životi nisu bitni, smatra struka.

Stvari ne idu u dobrom smjeru. Statistike pokazuju trend koji pratimo u svijetu, a to je povećanje broja suicida kod mladih osoba. To su stvari koje moraju biti tretirane kao alarmantne i tome se mora pristupiti iz više različitih uglova vrlo ozbiljno”, kazao je Bojan Šošić, psiholog.

Guranje problema pod tepih završava kobno. Našoj zemlji nedostaje sistematsko ulaganje u mentalno zdravlje i prevencija.

Ja uvijek predlažem da je bolje da izađu iz kuće i iz stana. Posebno iz stana. To je najveći neprijatelj”, kaže Grozdan.

Bitno je sa ljudima pričati. Prednost „Fenixa“ naspram drugih je ta što se mi međusobno razumijemo i kada ja imam krizu i kada nemam. Kada imam krizu, svi će mi pomoći”, poručio je Đulović.

I dok čekate spas, posebno od sistema, izađite iz vaša četiri zida predrasuda i strahova, potražite pomoć, jer samo vi možete spasiti sebi život.