“Teatar u kvartu 2.0” stiže u Zenicu i Bratunac

Projekat “Teatar u kvartu“ okupio je osamnaest bosanskohercegovačka glumaca koji će sa šest reditelja i scenarista raditi 24 sata na šest predstava po dramskim tekstovima nastalim u jednom danu.

Već 11. septembra u Zenici i 12. Septembra u Bratuncu posjetioci će moći uživati u jedinstvenom teatarskom iskustvu.

Riječ je o drugom dijelu projekta “Teatar u kvartu” koji se prošle godine, u sklopu Pop Art Festivala, održao ispred Centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, a ove godine kreće na put po bosanskohercegovačkim gradovima. Prethodit će mu i tri online radionice režije, glume i teatarskog pisanja za mlade.

Kroz projekat ‘Teatar u kvartu 2.0’ želimo dovesti teatar u gradske četvrti, lokalne parkove, igrališta i javne prostore, te na taj način obogatiti kulturni sadržaj gradova. Mladi umjetnici u saradnji sa afirmisanim umjetnicama u samo 24 sata kreiraju tri petnaestominutne uzbudljive kratke predstave, otkrivajući nove potencijale gradova i osvajajući javne prostore. Osnovna ideja koja nas vodi je učiniti teatar dostupan svima, iskreno vjerujući da kultura predstavlja osnovnu ljudsku potrebu, a ne privilegiju”, pojašnjava Zlatko Novaković, iz Udruženja za kulturu i obrazovanje “Pogon”.

Ideja o pokretanju projekta “Teatar u kvartu” nastala je prošle godine kada su po prvi put popustile mjere izolacije uzrokovane pandemijom korona virusa.

Udruženje za kulturu i obrazovanje “Pogon”, zajedno sa rediteljicom Selmom Spahić i rediteljem Nerminom Hamzagićem, odlučilo je da pokrene umjetnički projekat koji bi teatar ljudima doveo u njihov prostor, na otvoreno, u njihov park ili igralište.

S obzirom na ograničene mogućnosti za rad, idealan koncept je bio tzv. teatar u 24 sata. Na poziv se odazvalo 25 umjetnika koji su zajedno, u 24 sata, kreirali 5 kratkih predstava koje su izvedene u amfiteatru ispred Centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Ove subote, posjetioci u Zenici će od 18:00 sati moći će pogledati tri predstave autora Nedžme Čizmo, Benjamina Bajramovića i Emine Kovačević, u režiji Lajle Kaikčije, Dine Mustafića i Amara Komića.

Naredni dan, u nedjelju od 18:00 sati, posjetioci u Bratuncu će uživati u tri predstave autora Almira Imširevića, Daria Bevande i Nejre Babić, u režiji Alena Šimića, Srđana Vuletića i Olivera Jovića.

Više informacije o programu “Teatar u kvartu 2.0” možete naći na Facebook stranici UG Pogon.

Projekat “Teatar u kvartu” finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.