Telegram se pokazao kao “novi dark web” za cyber kriminalce

Nova istraživanja su pokazala da je Telegram postao popularan kod cyber kriminalaca te da se pojavljuje kao alternativa dark webu.

Cyber kriminalci ga koriste za prodaju, kupovinu i dijeljenje ukradenih podataka i alata za hakiranje.

Istraga grupe za kibernetičku inteligenciju Cyberint, zajedno s Financial Timesom, otkrila je rastuću mrežu hakera koji razmjenjuju podatke na popularnoj IM platformi Telegram, a neki od kanala imaju desetine hiljada pretplatnika.

U mnogim slučajevima radi se o sadržaju koji se inače može pronaći na dark webu, web stranici koja je popularna među hakerima i kojoj se pristupa pomoću posebnog softvera koji pruža anonimnost, piše Ars Technica.

Telegram je, čini se, postao svrsishodna zamjena ili dodatak dark webu. Glavni razlog je taj što koristi potpuno kriptiranu komunikaciju. Istraživanje je pokazalo da je u posljednjih godinu dana interes cyber kriminalaca za korištenje ove platforme u velikom porastu.

Platforma trenutno broji više od 500 miliona aktivnih korisnika, a osim što nudi privatnost, omogućuje i slanje te primanje velikih datoteka. Samo u augustu ove godine ostvareno je više od milijardu preuzimanja putem ove aplikacije, prenosi Geek.hr.

Cyberint je objavio da je broj ukradenih korisničkih imena i šifra objavljenih na platformi u toku prošle godine porastao za čak četiri puta u odnosu na 2019. godinu.

Primjerice, na jednom javnom Telegram kanalu koji broji više od 47.000 pretplatnika, cyber kriminalci su prodavali ili besplatno nudili datoteke s hiljadama korisničkih imena i lozinki.

U postu pod nazivom “Combo List Gaming HQ” ponuđeno je 300.000 lozinki i e-mail adresa, za koje se tvrdilo da mogu ostvariti pristup određenim igrama. Na drugom kanalu je ponuđeno 600.000 korisničkih podataka za pristup Yahoo, Google i Yandex platformama.

Srećom, nakon objave ovih rezultata istraživanja, Telegram je uklonio sve spomenute kanale. Također, iz kompanije su naveli da Telegram ima “politiku uklanjanja osobnih podataka koji se dijele bez pristanka” te da svaki dan njihovi moderatori uklone više od 10.000 kanala zbog kršenja uvjeta pružanja usluge.