Tužilaštvo BiH o Jasminu Mulahusiću koji je napadao sve osim SDA, dovodi se u vezu s osobama bliskim Al Kaidi

Osumnjičeni Jasmin Mulahusić, predat je Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog u istrazi koju vodi Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Prema prikupljenim podacima, navedeni osumnjičeni je bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja, i dovodi se u vezu sa osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaida i drugim terorističkim organizacijama.

Radi se o vrlo kompleksnim istražnim aktivnostima, koje prevazilaze pitanja državne sigurnosti BiH.

S obzirom da određeni politički subjekti u BiH pokušavaju relativizirati pitanje hapšenja navedenog osumnjičenog, Tužiteljstvo BiH ih poziva da se suzdrže od neprimjerenog ponašanja i otvorenih pritisaka na pravosuđe, što može imati štetne posljedice po međunarodni ugled Bosne i Hercegovine, u oblasti sigurnosti i borbe protiv terorizma.

Navedni osumnjičeni evidentiran je i od strane istražnih organa drugih zemalja, što je rezultat zajedničkog rada u borbi protiv spriječavanja međunarodnih terorističkih aktivnosti, saopćilo je Tužilaštvo.

Protiv njega Tužilaštvo BiH vodi istragu zbog krivičnog djela širenje nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti i odavanja tajnih podataka.

Graničnim provjerama je utvrđeno da se isti potražuje od Tužilaštva BiH zbog počinjenog krivičnog djela Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a KZ BiH te Odavanje tajnih podataka iz člana 164 KZ BiH”, naveli su nakon hapšenje iz Granične policije.