Foto: A. Sm. (Sarajevska sehara)/ Arhiv

U Sarajevu u posljednjem danu zabilježena 62 nova slučaja zaraze, preminula jedna osoba

Nakon laboratorijskog testiranja 608 uzorka, proteklog dana u Kantonu Sarajevo potvrđena su 62 nova slučaja zaraze koronavirusom.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 49 naših sugrađana. Jedna osoba je preminula od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 129 pacijenata, od kojih su 103 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 73 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 56.

Nema pacijenata na respiratoru, dok ih 11 koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 679 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije.

U samoizolaciji je trenutno 1.767 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana su ukupno 54.744 pacijenta zaražena koronavirusom i 52.754 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 95, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 157.

S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuje mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima ukoliko se ne može održati fizička distanca, kao i higijenu ruku. Posebno naglašavamo da je potrebno izbjegavati duže zadržavanje u zatvorenim prostorijama, gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, kao i gužve. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću treba da ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe“, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS proteklog dana je pregledano 167 pacijenata, od kojih je dvoje transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 368 PCR briseva.

Covid-pozivni centar zabilježio je 88 poziva, a obavljeno je i 98 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.