Učiteljica iz Novog Pazara u policiji zbog himne, Vulin pozdravio privođenje

Tenzije u Novom Pazaru nastavljene su nakon što je u nedjelju na informativnom razgovoru u novopazarskoj policiji bila učiteljica OŠ “Rifat Burdžović Tršo”, Adela Melajac.

Ona je pozvana da da izjavu zbog puštanja himne sandžačkih Bošnjaka umjesto državne himne, kako je naloženo iz Ministarstva prosvjete za prvi čas nove školske godine.

Članovi Bošnjačkog nacionalnog vijeća iz SDA Sandžaka, zajedno sa svojim pristalicama, okupili su se u nedjelju, ubrzo nakon što se na društvenim mrežama pojavila informacija da su učiteljica i direktor škole u policiji. Ispred policijske uprave u Novom Pazaru došao je i lider te partije Sulejman Ugljanin. Ugljanin je ušao u zgradu policije i nešto kasnije sa učiteljicom izašao iz zgrade.

Ministarstvo prosvjete Srbije je saopštilo da u ovoj novopazarskoj školi, prvog dana školske godine, na prvom času nije emitovana državna himna, jer je u jednom odjeljenu prvog razreda na bosanskom jeziku emitovana himna Bošnjaka Sandžaka.

Slučaj „državna himna“ odmah je prebačen na politički teren. Predsjednik SDA Sulejman Ugljanin rekao je da je riječ o koordiniranoj akciji policije, tužilaštva i Ministarstva prosvjete na Bošnjake iz Sandžaka, kako bi odustali od svojih prava.

Učiteljica u stanju šoka

„Adela Melajac je na svom času na osnovu programa Ministarstva prosvjete, odnosno naučno-nastavne jedinice. Učenici su pjevali himnu Bošnjaka i isticali balone. Nakon toga je Ministarstvo prosvjete poslalo inspekciju da je ispitaju”, rekao je Ugljanin.

Ugljanin je rekao da intoniranje himne nije ustavno i naglasio da niko ne zna koje se krivično djelo učiteljici Melajac stavlja na teret. On je rekao da ni načelnik policije nije znao da im kaže po kojoj prijavi je učiteljica privedena.

„Ona uopšte nije bila sposobna da govori. Postavio sam joj neka pitanja, ali nisam dobio odgovore. Rekla je da nije u stanju da priča. Jučer smo slali njene koleginice i rođake u posjetu. Nije mogla da primi nikoga. Ona je u šoku. Njoj je povrijeđeno ljudsko dostojanstvo i oduzeta sloboda, jer je bila primorana da ode tamo gdje joj nije milo i da da izjavu o nečemu što ne zna“, rekao je Ugljanin.

Melajac nije željela ništa da govori za medije. Komentarišući slučaj nastavnice iz Novog Pazara srbijanski ministar policije Aleksandar Vulin je za televiziju Pink rekao je ona saslušana u policiji što, kako je ocijenio, govori da država funkcioniše, ali i da izbor himne nije pitanje dobre volje.