Ursula von der Leyen će u četvrtak posjetiti BiH

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen će iduće sedmice posjetiti zemlje Zapadnog Balkana, saopćeno je iz Komisije.

Von der Leyen će u utorak posjetiti Albaniju i Sjevernu Makedoniju, u srijedu Kosovo, Crnu Goru i Srbiju, a u četvrtak Bosnu i Hercegovinu.

Prošle sedmice, von der Leyen je u svom govoru najavila posjet regiji Zapadnog Balkana, kako bi potvrdila predanost procesu pristupanja EU.

Do kraja mjeseca posjetit ću tu regiju. Time želimo uputiti jasnu poruku o našoj predanosti procesu pristupanja. Dugujemo to svim mladima koji vjeruju u budućnost Europe“, rekla je von der Leyen.

U istom govoru je spomenula novi ekonomski i investicijski plan, vrijedan oko trećine bruto domaćeg proizvoda Zapadnog Balkana, kojim će Europska Unija pojačati podršku regiji. Kako je rekla von der Leyen, ulaganje u budućnost Zapadnog Balkana je ulaganje u budućnost Unije.

Ovo je prvi put da će trenutna predsjednica Europske komisije posjetiti našu zemlju. Prema pisanjima medija, trebala bi se sastati sa članovima predsjedništva BiH, Vijećem ministara BiH, članovima Kolegija državnog parlamenta, te svečano otvoriti most Svilaj, koji će povezivati autocestu na Koridoru Vc s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save.