Vlada KS: Potpisan ugovor o dodjeli sredstava Udruženju žrtava rata Foča 92-95

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić potpisao je danas sa sekretarom Udruženja žrtava rata Foča 92-95 Midhetom Kaloper-Oruli ugovor o dodjeli sredstava ovom udruženju za realizaciju kandidiranog projekta.

Inače, ovo udruženje čine žene koje su prošle strahote tokom proteklog rata, ali i u miru, jer su više puta morale svjedočiti pred različitim sudovima i tako pomoći na najkonkretniji način donošenju presuda i kažnjavanju više ratnih zločinaca.

Predsjedavajući Okerić je nakon potpisivanja istakao kako nikada ne smijemo zaboraviti hrabrost ovih žena, njihov ponos, snagu i stalnu borbu.

Žalosno je šta su sve ove hrabre žene, nažalost, morale proći. Ali bez obzira na sve one gordo i uspravne glave idu kroz život. I dalje imaju želju da svojim talentom, znanjem i marljivošću obezbijede dostojan život sebi i svojim porodicama”, naglasio je predsjedavajući Okerić u svom emotivnom obraćanju.

Iskazao je i zadovoljstvo, jer na ovaj način može pomoći u ispunjenju njihovih skromnih potreba koje realiziraju kroz konkretne projekte koji ovaj put podrazumijevaju kupovinu neophodnih materijalno-tehničkih sredstava za izradu ručnih radova prepoznatljivih u bosanskohercegovačkoj kulturi i tradiciji.

Nakon što su doživjele i preživjele neljudske torture, naše žene primjenjuju posebnu psiho-socijalnu terapiju radeći ručne radove različite vrste, jer se to pokazalo najuspješnijom metodom u prevazilaženju preživjelih trauma”, kazala je sekretar Kaloper-Oruli.

Udruženje je osnovano 30. marta 2018. godine i nalazi se u sudskom registru Trebinja sa sjedištem u Foči.

Okuplja žene žrtve rata, bivše logoraše, te članove porodica poginulih i nestalih. Članice ovog udruženja osim pomaganja u procesuiranju ratnih zločina također učestvuju u traženju nestalih, te vraćanju imovine koja je prisilno oduzeta prognanim iz Foče.

Prema dostupnim podacima u Foči je tokom agresije ubijeno preko 3.000 Bošnjaka, od toga 586 žena.