Vlada KS preuzima organizaciju učešća bh. privrednika na EXPO-u

Vlada KS će preuzeti organizaciju za učešće bh. privrednika na EXPO-u u Dubaiju, potvrdio je danas premijer KS Edin Forto.

To je privredna mapa svijeta i ako vas tamo nema onda vas nema. To je razlog zašto smo mislili da je bitno“, kazao je Forto.

Ministar privrede KS Adnan Delić kazao je da privrednici iz BiH mogu nastupiti na samom sajmu.

Unazad nekoliko godina traju pripreme za nastup BiH u Dubaiju, ponuđen je besplatan štand ali državna vlast nije pronašla sredstva za sajam i mi smo to preuzeli i tražimo finansijsku konstrukciju. Procedure su izuzetno kompleksne postoje pravila koje firme treba da ispune i nadam se da ćemo stići da to uradimo u 15 dana. Oko 20 miliona KM su ulaganje zemalja u regionu za EXPO, a mi ćemo izdvojiti nekoliko miliona KM. Pozvat ćemo sve politike koje sudjeluju u vlasti, entitetske i državnu vladu da nam pomognu i budu vjetar u leđa. Ovo se tiče privrede i opstanka i nadam se da to niko neće iskoristiti u neke druge svrhe“, kazao je Delić.

On je kazao da će biti formiran organizacioni tim u koji će se uključiti sve politike u KS, sve privredne komore i entitetske da pomognu u organizaciji sajma.

Pretpostavlja se da će kroz Expo proći 25 miliona ljudi za šest mjeseci.

Kompanije nisu u mogućnosti da predstavljuju sebe već sektor iz kojeg dolaze pod državnom zastavom (turistički, drvna industrija). To je sajam država i predstavljaju se potencijali država, a učestvuju 192 države“, kazao je Delić.

Davor Čičić, ministar finansija KS kazao je da je Vlada KS odlučila da nađe način i po svaku cijenu podrži privrednike za odlazak na EXPO.

Teško je procijeniti koliko će nas to koštati, ali imamo deklarativan stav da ćemo u rebalansu koji je u izradi do kraja godine naći sredstva i da privrednici odu i predstave se na najbolji mogući način“, kazao je Čičić.