Akcija “Kontakt” nije završena, očekuje se privođenje još nekoliko osoba

Akcija “Kontakt” koju pod nadzorom Tužilaštva KS provode policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo još uvijek nije okončana, potvrđeno je za Patriju iz Uprave policije MUP KS.

Kako je potvrđeno pretresi na više lokacija još uvijek traju, a očekuje se privođenje još nekoliko osoba.

Ranije je u MUP KS na kriminalističku obradu privedeno 31 lice među kojima je šest policijskih službenika MUP KS.

Tokom sutrašnjeg dana trebali bi biti predati u nadležnost Tužilaštva KS.

Akcija “Kontakt” je rezultat višemjesečne istrage i intenzivnog rada na rasvjetljavanju i dokumentovanju više krivičnih djela za koja su osumnjičeni članovi organizovane kriminalne grupe.

Od ranih jutarnjih sati po prethodno pribavljenim naredbama Općinskog suda u Sarajevu vrše se pretresi na ukupno 38 lokacija, i to 29 na području Kantona Sarajevo i devet na području Istočnog Sarajeva, odnosno, Trebinja.

Osobe koje su pod istragom Tužilaštva KS sumnjiče se da su se udružile u grupu koja je u proteklom periodu fingirala saobraćajne nezgode kako bi naplatili štetu od osiguravajućih društava pri čemu su imali i pomoć od nekoliko pripadnika MUP KS.

Neki od policijskih službenika se sumnjiče i da su za vrijeme trajanja posebnih istražnih radnji pored navedenog uzimali i mito za saobraćajne prekršaje na području KS. Oštećeno je nekoliko osiguravajućih kuća.