Damir Mašić: Sada znamo da iza odluke vlasti u FBiH o zamjeni fiskalnih kasa pored HDZ-a stoji i SDA

Na današnjem glasanju o prijedlogu Kluba zastupnika SDP u Parlamentu FBiH da se na Dnevni red današnje sjednice uvrsti Zaključak kojim se traži od Vlade FBiH i resornog ministarstva finansija stavljanje van snage usvojenog Pravilnika o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH, jedino klubovi SDA i HDZ nisu podržali ovaj prijedlog.

Zastupnik Damir Mašić napomenuo je da je falilo samo sedam glasova, te da su konačno maske pale.

Samo je sedam glasova falilo da prijedlog prođe. Sve maske su pale i sada je jasno kao dan da, pored HDZ-a, i SDA stoji iza njega i punim podržava dodatni namet privredi kroz obaveznu zamjenu fiskalnih kasa.

Nažalost proteklih sedmica u SDA nisu imali petlje da javno to kažu i obrazlože svoj stav zbog čega nepotrebno uvode dodatne namete privredi. Mi u SDP-u smatramo da je u potpunosti neprihvatljiva i neopravdana odluka Vlade FBiH i resornog ministarstva finansija koja će obavezu zamjene fiskalnih kasa dovesti do dodatnog finansijskog udara na privrednike u FBiH kroz što će privredu koštati preko 60.000.000 KM“, napisao je zastupnik Damir Mašić.

U donošenju ove odluke kroz usvajanje spornog pravilnika u potpunosti je izostala javna rasprava u Parlamentu FBiH, a to je dodatno problematično imajući u vidu da je isti prijedlog, doduše kroz predloženi zakon od strane Vlade FBiH 2019. godine, neslavno završio u parlamantarnoj proceduri tako što nije bio podržan od strane zastupnika i delegata u Parlamentu FBiH.

Nakon odluke Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH o drastičnom poskupljenju struje privrednim subjektima, ove odluke o nepotrebnoj zamjeni fiskalnih kasa ne možemo se oteti utisku da vlast u FBiH predvođena sa SDA i HDZ planski i sistemski kontinuirano uvodi dodatni namet privrednicima.

Ono što dodatno zabrinjava je prilično mlaka reakcija Udruženja poslodavaca koje bi se moralo više i snažnije boriti protiv ovih odluka vlasti. Mi ih i ovim putem ohrabrujemo da to učine.

Mi svoju borbu nastavljamo na narednoj sjednici kada će uz već prihvaćen prijedlog SDP-a biti i tačka dnevnog reda “Informacija Vlade FBiH o usvojenom Pravilniku o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH” kada ćemo ponovo tražiti za stavljanje van snage ovog sramotnog pravilnika“, dodao je.