Dodik na pitanje očekuje li hapšenje odgovorio “ko će me uhapsiti”, pozvao novinare da zapjevaju “nema te više Alija”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je danas konferenciju za novinare nakon sastanka sa saveznim ministrom za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Michaela Linharta.

Kaže da ne ruše integritet BiH, nego vraćaju suverenitet RS.

Oni koji pričaju o blokadi, mogu da vide da to nije. Niko ništa ne blokira, gospodin Komšić je sazvao sjednicu Predsjedništva nedavno i ja sam bio prisutan, biti ću i na narednoj u ponedjeljak. To kako ja glasam, to je drugo. Bio je sastanak sa ministrom Austrije. Mi u RS nemamo namjeru da narušimo teritorijalni integritet BIH, ali imamo namjeru da vratimo suverenitet RS koji je dao Ustav. To nije ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH“, kazao je Dodik.

On je opet govorio kako se ponaša potpuno ustavno. On je na pitanje očekuje li da bude uhapšen odgovorio pitanjem “ko će da me uhapsi”.

Nema razloga za hapšenje, osjećam se tako relaksirano i pozivam vas u kabinet u ponedjeljak da zapjevamo pjesmu. Evo ovdje baš u Predsjedništvu”, ponovio je Dodik, a na pitanje novinara “Koju pjesmu?”, kazao je: “Nema te više Alija“.

Povući ćemo saglasnost i mislim da moramo da se borimo za naše interese ne ugrožavajući druge. To ne znači ni dinar da ćemo uzeti bilo kom Bošnjaku, Hrvatu, niko neće spriječiti slobodu kretanja” – rekao je Dodik.

Istakao je da su Oružane snage najobičniji trošak i da misli da je jadno stanje pripadnika Oružanih snaga.

Nikakva opremljenost, bolje da taj novac upotrijebimo za izgradnju dvije-tri bolnice godišnje u BiH“, smatra on.

Dodao je da će sve “nametnute odluke – ‘pomarisati’ i poukidati”.

Mi razgovaramo sa svima, sa Srbima u SIPA-i. Mi ćemo OSA-u ukinuti do kraja mjeseca, zabraniti njen rad na prostoru RS i formirati svoju službu. Te sve nametnute odluke visokih predstavnika ćemo “pomarisati”, poukidati i idemo dalje, ponašamo se ustavno.

Ja zaista žalim zbog ovakvih uslova, pokušavam da objasnim jer smatram da je veoma važno da imamo precizan i jasan dijalog. U RS nema niko lud, nema niko poremećen, niti ima iko ko ne shvata da ovo jeste delikatan trenutak ali da naše odluke ne mogu biti povod za sukobe. Zašto bi bilo rata? Mi ne želimo sukob, nećemo nikoga dirati ko nas ne dirne“.